Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak yasa değişiklikle, insan sağlığını tehlikeye sokan ürünler imha edilecek. Ayrıca taklit ve tağşişli ürünlerle ilgili cezalar artırılacak.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Düzenleme, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda yapılacak. Bu kanunun yaptırımlarla ilgili 40. maddesinde yapılacak değişiklikle, “Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek” şekilde üretilmiş gıdalar bakanlık gözetiminde imha edilecek veya ettirilecek. Sorumlusu tarafından imha edilmeyen gıdalar ise Bakanlık tarafından imha edilecek veya ettirilecek. Yaptırım bununla da sınırlı kalmayacak. Ürünleri üretenler veya piyasaya arz edenlere yüz bin TL idari paracezası verilecek, işyerleri de bir yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Ürünleri üretenler veya piyasaya arz edenler için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma uygulaması da sürecek. Gıda kodeksine uygun üretilmeyen ve insan sağlığı için risk oluşturan ürünler de imha edilecek.
CEZALAR ARTACAK
Taklit ve tağşiş yapanlara verilecek cezalar da artırılacak ve 20 bin TL'ye çıkarılacak. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesi uygulaması sürdürülürken, yeni getirilecek yaptırımla, “bir yıl içerisinde aynı üründe ya da başka bir üründe fiilin tekrarlanması durumunda idari para cezası 100 bin TL'ye çıkarılacak ve işyerinin faaliyeti üç ay süreyle durdurulacak. Bir yıl içerisinde gıda veya yem işletmecisinin aynı üründe ya da başka bir üründe fiili üçüncü defa tekrarlaması halinde, idari para cezası on kat olarak uygulanacak ve işyeri altı ay süreyle faaliyetten men edilecek.”
CAYDIRICILIK İÇİN
Bakanlık yetkilileri, söz konusu yasa değişikliğinin, caydırıcılığı artırmak için getirildiğini belirtiyor. Taklit ve tağşiş ile ilgili yapılan kamuoyu duyuruları sonucunda bu yaptırımların yetersiz olduğunun görüldüğünü belirten bir yetkili, “Bazı firmaların bir çok kez kamuoyuna duyurulmasına rağmen taklit ve tağşiş yapmaya devam etmesi nedenleriyle ceza maddesinin caydırıcı nitelik kazanması amacıyla kanun hükmünde değişiklik yapılması gündeme geldi” dediler.