Dolar

34,5859

Euro

36,3662

Altın

2.917,08

Bist

9.659,96

Saudi Aramco'yu vuran füzeler nereden ateşlendi? Yemen mi, Irak mı?

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya yönelik saldırıyı Yemen'deki İran destekli Husilerin üstlendiği belirtilse de Suudi ve Arap yetkililer, füzelerin Irak'tan ateşlenmiş olma ihtimalini değerlendiriyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-15 09:30:03

Saudi Aramco'yu vuran füzeler nereden ateşlendi? Yemen mi, Irak mı?

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait 2 fabrikaya dün (14 Eylül 2019) yerel saatle 04.00'te silahlı insansız hava aracıyla saldırı düzenlenmesi sonucu yangın çıktığı açıklandı. Ölen ya da yaralananın olmadığı SİHA saldırısıyla ilgili herhangi bir taraf suçlanmazken, Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husiler yaptıkları yazılı açıklamada, saldırıyı kendilerinin düzenlediklerini ima etti.

WSJ: YEMEN Mİ, IRAK MI?

The Wall Street Journal'da Ortadoğu ve Washington merkezli muhabirler Dion Nissenbaum, Summer Said ve Nancy A. Youssef imzasıyla yayınlanan makalede Saudi Aramco petrol şirketini vuran füzelerin ateşlendiği nokta konusunda Yemen'den olduğu kadar Irak'tan da şüphelenildiğini belirtildi.

İşte makaleden ayrıntılar:

Suudi ve Amerikalı yetkililer Cumartesi günü Suudi petrol tesislerine yapılan saldırıları konusunda Yemenli isyancıların sorumluluk iddialarını sorguluyor.

Saldırıyı araştıran yetkililer, saldırının Irak ya da İran'dan geldiğini öne düşünüyor.

POMPEO İRAN'I SUÇLUYOR

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir tweetinde “saldırıların Yemen'den geldiğine dair kanıt bulunmadığını” söyledi ve İran'ı “dünyanın enerji arzına eşi benzeri görülmemiş bir saldırı” başlatmakla suçladı.

IRAK'TAN SUUDİ ARABİSTAN'A SALDIRI İDDİALARI İLK DEĞİL

Üstelik Irak'tan Suudi tesislerine yönelik saldırı ilk değil. ABD'li yetkililer, 14 Mayıs 2019'da Suudi Arabistan'ın boru hattına yönelik bir saldırının Irak'tan başlatıldığını belirtiler. Yemen'den değil.

TRUMP İÇİN YENİ BİR MÜCADELE

Eğer saldırıyı doğrudan İran gerçekleştirdiyse İran'ı vurarak yanıt vermeye zorlanacak olan Başkan Trump için yeni bir ulusal güvenlik mücadelesi başlayacak.

SEYİR FÜZELERİ KULLANILMIŞ OLABİLİR

Basra Körfezi yetkilileri, saldırganların seyir füzesi kullanma ihtimalinin incelendiğini kaydetti. Fakat dronlardan ziyade seyir füzeleri kullanıldıysa droneların ötesinde bir çatışma öngörülüyor.

HUSİLER SEYİR FÜZELERİ KULLANIYOR

Soruşturmalara aşina olan isimlere göre Husi kuvvetleri, son zamanlarda Suudi Arabistan'ı en az üç kez vuracak yeni bir seyir füzesi edindiler. Yine Husiler Temmuz ayında "Quds" adını verdikleri ve 900 milden daha fazla uçabileceğini, savaşın gidişatını değiştirebileceğini söyledikleri yeni tipte bir seyir füzesini tanıttılar.

Seyir füzesi: Cruise missile
“Cruise” füzesi uçuş süresinin tamamında veya büyük bir kısmında normal bir uçak gibi uçan ancak pilotu olmayan güdümlü silah sistemlerine verilen genel bir isim. Cruise füzeleri kolay yapımları, diğer füze sistemlerine nazaran daha ucuz olmaları ve değişik yerlerden, havadan, karadan ve denizden fırlatılabilmeleri noktalarıyla öne çıkar.

D-4CsVoXoAANc7B_edited

Husiler, Yemen sınırından Suudi Arabistan'ın Abha Havalimanı'nı sıklıkla hedef alıyorlar. Son olarak Ağustos ayında Kasıf-2 tipi İHA'larla saldırdılar.

SALDIRIYI KİMİN YAPTIĞI ÖNEMLİ DEĞİL, SUÇLU İRAN

Cumartesi günkü saldırıyı kimin gerçekleştirdiği ve nereden geldiği önemli değil, ABD ve Suudi liderler, suçlu olarak Yemen ve Irak'taki müttefiklerine çeşitli derecelerde destek sağlayan işaret edecekler işaret edecekler.

SALDIRI HUSİLERLE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERİ ETKİLEYECEK

Cumartesi günkü saldırı, Amerikan'ın Husi liderleriyle doğrudan görüşme yapma girişimlerine yeni bir darbe olacak gibi görünüyor.

YEMEN

Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduran Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) Haziran 2019'daki raporuna göre, 2016'dan bu yana ülkede 70 bin kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun önemli destekçisi BAE de Yemen'deki güçlerini büyük oranda geri çekti ve dış politikasında Suudilerden ayrılmaya başladı. BAE daha da ileri giderek yemende desteklediği güçleri meşru hükümete karşı harekete geçirdi. Temmuz sonu, Ağustos başı Yemen; Suudi Arabistan destekli meşru yönetimle, güneydeki BAE destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi bünyesindeki Hizam el-Emni güçleri arasında çatışmalara sahne oldu. İki taraf geçici başkent olan Aden için karşı karşıya geldi. Doğrudan çatışmalar yaşanmasa da gerilim halen sürüyor.

* Ara başlılar ve İtalik yazılar editör tarafından eklenmiştir. Makalenin orijinalinde yer almamaktadır.

(Habere gitmek için fotoğraflara tıklayınız)

1200225_2

SON VİDEO HABER

Hakeme saldıran futbolcu tutuklandı

Haber Ara