Dolar

35,1972

Euro

36,6688

Altın

2.972,69

Bist

9.724,50

Sezai Karakoç kimdir?

Türk, şair, yazar, düşünür ve siyasetçi Sezai Karakoç. Sezai Karakoç kimdir? İşte Sezai Karakoç'un biyografisi

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 22:53:19

Sezai Karakoç kimdir?

Sezai Karakoç, Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 22 Ocak 1933 tarihinde dünyaya geldi. Gaziantep Lisesi'nde eğitim gören Karakoç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955 senesinde bölümün mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Sonrasında mecburi hizmet nedeniyle Maliye Bakanlığı'nda hazine genel müdürlüğü dış tediyeler muvazenesine tayin edildi. 11 Ocak 1956 tarihinde müfettiş yardımcılığı vazifesine getirildi. 1959 senesinde İstanbul'da gelirler kontrolörü olarak çalışmaya başladı.

Eğitim hayatı

Sezai, 1938'de Ergani'de, 3 aylık ilkokul öncesi ihtiyat sınıfı ile eğitim hayatına başladı; 1944'te ise, ilkokulu, yine Ergani'de tamamladı. Ardından parasız yatılı olarak Maraş Ortaokulu'na kaydoldu.

1947'de tamamladığı ortaokulun ardından, yine parasız yatılı olarak lise öğrenimine Gaziantep'te başladı. 1950'de mezun olduğu lisenin ardından da felsefe okuma isteğiyle İstanbul'a geldi. Ancak o her ne kadar felsefe okumak istese de, babası, Sezai'nin İlahiyat Fakültesi'ne gitmesini istiyordu.

Sezai, kendi imkanlarının okula yetmeyeceğinin farkındaydı. Ancak istediğinden vazgeçmek de istemiyordu. Parasız yatılı kısmı bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin sınavına girdi. Sonuçları beklerken de felsefe için kaydını yaptırdı. Sınavı kazanamazsa felsefe tahsili yapacaktı.

Sezai, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazandı ve 1955'te, yükseköğrenimini fakültenin mali şubesinden mezun olarak tamamladı.

İş hayatı

Mezun olur olmaz, mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığı'nın Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümü'ne atandı.Ardından maliye müfettişliği sınavına giren Sezai, bu sınavı da başarıyla verdi ve 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcısı olarak göreve başladı. 1959'da, İstanbul'da Gelirler Kontrolü idi. Bir dönem Ankara'ya çağırılıp Yeğenbey Vergi Dairesi'nde görev alsa da, kısa bir süre sonra İstanbul'daki görevine tekrar getirildi.

Gezerken çalışıyor gibiydi. Görevi vesilesiyle Anadolu'yu karış karış gezip birçok yeri özel olarak da inceleme fırsatı buldu. Tüm bu gözlemler şiirlerinde ortaya çıkacaktı. İstanbul'daki görevine 1960-1961 döneminde askerlik sebebiyle ara verdi ve bittiğinde tekrar işinin başındaydı.

1965'ten 1973'e kadar birçok kez istifa etti. 1973'ten bu yana da hiçbir resmi görevde bulunmadı.

Siyasi hayatı

Diriliş Yayınları ile Diriliş dergisini kurdu. 1990 yılında Diriliş Partisi'ni kurdu ve genel başkanlık görevini yürüttü. Fakat parti 19 Mart 1997'de üst üste iki kez seçimlere girmediği için kapatıldı. 2007 senesinde Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu.

Şiirleri

Hızırla Kırk Saat, Taha'nın Kitabı/Gül Muştusu, Körfez / Şahdamar / Sesler, Zamana Adanmış Sözler, Ayinler/Çeşmeler, Leyla ile Mecnun, Ateş Dansı, Alın Yazısı Saati, Monna Rosa-Aşk ve Çileler, Monna Rosa-Ölüm ve Çerçeveler, Monna Rosa-Pişmanlık ve Çileler, Karayılan, Gün Doğmadan (Şiirlerin Toplu Basımı), Batı Şiirlerinden, İslamın Şiir Anıtlarından

Denemeleri

Medeniyetin Rüyası Rüyanın Medeniyeti Şiir, Dişimizin Zarı

Düşünce yazıları 

Ruhun Dirilişi, Kıyamet Aşısı, Çağ ve İlham I-II-III-IV, İnsanlığın Dirilişi, Diriliş Neslinin Amentüsü, Yitik Cennet, Makamda, İslamın Dirilişi, Gündönümü, Diriliş Muştusu, İslam, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Düşünceler I-II, Dirilişin Çevresinde, Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I-II-III, Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I-II, Samanyolunda Ziyafet, Unutuş ve Hatırlayış, Varolma Savaşı, Çağdaş Batı Düşüncesinden, Çıkış Yolu I-II-III

SON VİDEO HABER

Polisin vurduğu ünlü mimar Turgut Toydemir öldü

Haber Ara