Futbol hakemi olabilmek için başvuruyla ilgili 2 yol bulunuyor. İlk yöntem Anadolu Üniversitesi'nin açacağı sertifika programı. Üniversitenin “Futbol Hakemliği Sertifika Programı” takip edilmeli. Diğer yöntem ise bulunulan şehirdeki İl Hakem Kurulu'nun açtığı Aday Hakem Kursu'na katılmak.Aday hakemlikten sonra önemli bir arama daha var. 3 yıl içinde mutlaka il hakemliğine yükselmek. Eğer bu başarılamazsa hakemlik sona erer.
Hakemlik için gereken koşullar
-En az lise ve dengi okul mezunu olmak ( Kurs tarihinde Lisede öğrenim görmekte olan öğrencilerde bu şart aranmaz )ve bunu belgelemek
-En az 18, en çok 26 yaşında olmak ( En az bir sezon Türkiye Profesyonel Liglerinde oynamış olanlarla, 2 sezon Amatör Liglerde oynamış olanlar için, durumlarını belgelemek koşulu ile en fazla 28 yaşında olmak. Belgelemede, Türkiye Futbol Federasyonu kayıtları esas alınır)
- Tam teşekküllü hastanenin Dahiliye, Göz, Asabiye, Hariciye, Kulak Burun Boğaz uzmanlarından ``Hakemlik Yapabilir'' onaylı Sağlık Raporu almak
- Cumhuriyet Savcılığından Adli Sicil Belgesi almak
- Atletik yapıya sahip olmak ( Erkekler için; 1.75 m. 'den, Bayanlar için ise, 1.65 m.'den kısa olmamak ).
Kurs süreci nasıl işliyor?
Hakem Yetiştirme Kursları'nın öğretim programı, kurs yerinin özellikleri ve kursiyer sayısı dikkate alınarak EPAK tarafından belirlenir. Kurs Eğitimcisi, EPAK Başkanının onayını almak koşuluyla kurs programında değişiklik yapabilir. Eğitim ve öğretim, MHK-EPAK tarafından düzenlenmiş program esaslarına uygun olarak yapılır. Kurslarda kullanılacak dokümanlar, EPAK denetiminde Bölge Eğitim Sorumlularında bulundurulur.
Teorik Dersler; Hafta içi günlerinde 3 saat / gün, hafta sonları ve tatil günlerinde ise 7 saat / günü geçemez. Kurslarda, yüzde 80 oranında devam zorunluluğu var.
Öğretim; FİFA tarafından yayınlanmış ve Türkiye Futbol Federasyonu'nca çevirisi yapılan “Uluslararası Futbol Oyun Kuralları” ile Merkez Hakem Kurulu ve EPAK tarafından hazırlanmış video - slayt- asetat ve yayınlar ile Talimat esaslarına göre yapılır.
Sınavlar nasıl yapılıyor?
Sınavlar, Hakem Yetiştirme Kursu'nun tamamlanması sonrasında, kursun verildiği merkezde, aşağıdaki prensip ve de kriterlere göre 3 aşamalı olarak yapılıyor.
Atletik Testlerde Başarı Barajı; Erkeklerde 2400 metre. 12 dakika; Kadınlarda 2000 metre. 12 dakika,Atletik testlerde önce adaylar, koşulara katılabileceklerine ilişkin sağlık denetiminden geçirilirler. Sağlık ekibi Atletik Testler süresince test mahallinde hazır bulundurulur.
Mülakat aşaması
Mülakat değerlendirmesi, Adayların Yaş-Tahsil-Kişilik- Fizik Yapı sı göz önüne alınarak 100 puan üzerinden yapılır, 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı kabul edilirler.
Atletik Testlerde ve Mülakatlarda başarılı olan Adayların katılacağı sınav. Bu sınavdaki sorular; Uluslararası Futbol Oyun Kuralları ile Talimatların hakemleri ilgilendiren konularından, test yöntemine göre, MHK-EPAK tarafından hazırlanan çoktan seçmeli sorulardır. Her soru 2 puan değerinde olup, 100 tam puan üzerinden, 60 ve üzeri not alanlar başarılı kabul edilirler. Sınav süresi ise 50 dakika olarak belirlenmiştir.