Dolar

35,1961

Euro

36,7874

Altın

2.972,15

Bist

9.724,50

Futbolu neden daha çok seviyoruz?

Futbol tutkusu dünyada da ülkemizde de her geçen gün çığ gibi büyüyor. Peki futbolu bi kadar sevdiren ve birbirini hiç tanımayan bu insanların aynı renk ve tutkuya ortaklık etmelerinin kaynağı ne?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-10 19:06:15

Futbolu neden daha çok seviyoruz?

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada futbol sevgisi malum.

Bilhassa erkekler futbola ilgi gösterirken uzmanlar bu ilginin bir tutkuya dönüştüğünü ve çoğu insan için adeta deşarj imkanı sunduğu konusu üzerinde duruyor.
İnsanların belli renk etrafında toplanmaları, birlik olarak tezahurat yapmaları ve aidiyet hissi yaşamaları onlar için önemli bir öncelik teşkil ediyor.

Taraftar kitlesi artışta

Ülkemizde ve dünyada taraftarların sahadaki futbolcularla adeta koşuyor olmaları, üzülmeleri, sevinmeleri ve yeri gelip ağlamaları aynı hissiyat etrafında kenetlenmelerinin nirengi noktası. Futbolu daha popüler kılan ve oyun olarak oynanabilirliğini hem kolay hem de farklı kılan özellik ayak ile oynanıyor olması ve elden ziyade ayakla bir kuvvet gösterisinde bulunulması taraftarların da ilgisini çekmekte.

Herkese hitap ediyor

Hemen hemen herkesin her yerde oynayabileceği, hem bireysel hem kollektif özelliklerin önem kazandığı, hem çok basit, hem çok karmaşık olabilen, basketbol gibi katı ve çetrefilli kuralları olmayan, sınırsız kombinasyon yaratabilen bir sporun popüler olmasından daha doğal bir şey olmadığı konusunu dile getiren gelişim uzmanları da ülkemizde her geçen gün etkisini artıran futbolun bu özelliğine dikkati çekiyor

Cinsiyet ve yaş ayrımsız

Cinsiyet, ırk ve yaş gibi sınır tanımayan futbolun tutkuya dönüşmesiyle birlikte son yıllarda kadın seyircilerde artışa neden olması da ayrı bir araştırma konusu. Sahalardan ziyade tirübinlerde artık kadın sayısını daha fazla görebiliyoruz. Fanatiklik konusunda ise kadın taraftarlar erkek taraftarlardan hiç de geri kalmamaktalar. Türkiye ve dünyada insanların pekçok sorununa çözüm araması adrenalin ile birlikte bir nebze de olsa rasyonel hayattan kaçış bu spor dalına ilgiyi motive ediyor. İnsanların çocuklarını ve eşlerini de alarak futbol karşılaşmalarına akın etmesinin nedenleri arasında bu gerekçe de yatıyor.

Ortak hissiyat ve tutkuya dönüşüyor

Bunun yanısıra insaoğlunun var oluşundan itibaren heyecan yaşama ve rekabet etme güdüsü bu spor dalında daha fazla. Türkiye'de yapılan araştırmalarda uzmanların değerlendirmesini göre son yıllarda daha fazla futbola ilginin artıyor olması şu sonuçlarla açıklanıyor:
"Futbol tüm dünyada tutku haline geldi. Bu tutkunun temelinde bir meydan okuma var. Karşınızdaki rakibi tirübinlerden izlerken aldığınız pozisyona sahadaki futbolcu ile karşılık veriyorsunuz. Gol atma yada gol yeme esnasındaki hüzün ya da mutluluk ise sizi birlik ve aidiyet hissinin yeniden yaşanmasına götürüyor. Ortak heyecanlar bunu gösteriyor."

Taraftar kitle psikilojisi

Taraftar kitlesi ise ayrı bir olgu. Gerek sevinçte gerek istenmeyen derecede de olsa şiddette bile bir birlik hissiyatı taşıyan insanlar ailevi sorunlarından da bu şekilde uzaklaşabiliyorlar.
"Futbol geri kalmış milletlerin oyun türüdür" şeklindeki algıların asla kabul edilemez olduğunu hatırlatan uzmanlar tüm spor dallarında olduğu gibi futbolda da birleştirici unsurun renk kardeşliği olduğu kanaatinde.

Haber Ara