Kanarya, Aslan ve Kartal'ın hikayesi
Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş futbol kulüplerinin 'Hayvan' simgelerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Peki Bursa'nın Timsahının?

Oluşturma Tarihi: 2021-03-04 20:00:51

Güncelleme Tarihi: 2021-03-04 20:00:51

Her futbol kulübünün bir kuruluş hikayesi olduğu gibi, simgelerinin de ayrı bir hikayesi bulunuyor. Fenerbahçe'nin kanaryaya, Galatasaray'ın aslana, Beşiktaş'ın kartala, Trabzonspor'un kaplana, Bursaspor'un timsala dönüşmesinin de ilginç hikayesi var.

İşte yoğunlu olarak "Hayvan" simgesi taşıyan takımların simgelerinin çıkış serüveni:

Galatasaray'ın "Aslan'a evrilişi

Galatasaray'ın simgesi aslan, futbolcuları Nihat Bedik'ten geliyor. 1902 yılında doğan Bedik, Galatasaray Lisesi'nde eğitimini sürdürürken spor hayatına başlar. 1916 yılında başlayan Galatasaray macerası süresince sadece futbolcu olarak değil üç adım atlama, yüksek atlama, binicilik, yelken ve yüzme alanlarında da kulübüne hizmet eden Bedik, 20 yıl boyunca futbolcu olarak verdiği mücadelesinde 268 kez forma giyer.
Galatasaray futbol takımının 8 yıl kaptanlığını yapan, 18 kez giydiği A Milli Takım formasını 8 kez kaptan olarak taşıyan Bedik, 1936'da spordan çekilmesine rağmen spor yapmayı ihmal etmez. Aslan ismini verdiği teknesi ile yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde Aslan Nihat olarak çağırılan Bedik, hayatını adadığı Galatasaray'a kendi lakabını simge olarak bırakmış

Fenerbahçe'nin "Sarı kanaryası uçtu"

Fenerbahçe'nin simgesi de bir futbolcusunun lakabından geliyor: Uçan Kaleci Cihat Arman
Arman, 1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu ve 1952'ye kadar takımda oynadı. Sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkıyor ve o dönemlerde ligin en iyi kalecisi.
Bir gün bir maçta 90'a giden topu adeta uçarak çıkarır ve o sırada bir taraftar "Hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu" diye bağırır.Bu kıvılcımla birlikte kanarya benzetmesi zihinlerde yer etmeye başlar.1952 yılı Fenerbahçe kadrosu ardı ardında şampiyonluğu kovalar ve kanarya ifadesi basında da yer alır. O yıllarda iyi işler çıkaran Fenerbahçe'den, gazete manşetlerinde "Sarı kanaryalar yine güzel oynadı" diye bahsedilmeye başlanır.Bu ifade zamanla Sarı Kanarya olarak kulübe yapışır.

Kara Kartal tezahüratı kulübe yapıştı

Beşiktaş'ın simgesi “kara kartalın” çıkış noktası bir taraftarın tezahüratı. 1940-1941 sezonuna yeni kadroyla giren Beşiktaş, haftalar ilerledikçe puan farkını açıp ligdeki liderliğini sürdürür. Beşiktaş, ligin bitime 5 hafta kala Süleymaniye ile 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı'nda yaptığı maçın ikinci yarısında önde olmasına rağmen rakip kaleye hücumlar gerçekleştirdiği sırada siyah-beyazlıların akın yönü olan Şeref Stadı'nın Atatürk panosu tarafındaki tribününden bir taraftar, “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar” diye bağırır. Stadı dolduranlar ve maçı takip eden gazeteciler bir anda etkileyen balıkçı Mehmet Galin'in bu tezahüratını kullanmaya başlar.

Trabzon'un kaplanı fırtınaya döndü

Trabzonspor`un simgesi dönemin gazeteleri tarafından kullanılan sözün yansıması olarak meydana çıktı. Beşiktaş "kartal", Fenerbahçe "kanarya" ve Galatasaray "aslan" tabirini kullanırken Trabzon`daki gazeteler de bordo-mavili takıma "kaplan" yakıştırması yapmaya başladı.Trabzonspor, son yıllarda gerek ulusal gerekse de uluslararası arenada "Karadeniz fırtınası" olarak anıldı.

Bursaspor'un timsaha dönüşümü

Bursaspor'un simgesi timsahın hikayesi şöyle: 1992 yılında yeşil-beyazlı kulüpte yedek yönetici olarak yer alan Lemi Keskin'in izlediği bir belgeselden yola çıkmasıyla bulundu. Bir timsahın boğa yediği görüntüleri izleyen Keskin, “yeşil inciler” olarak bilinen sembolün “timsah” olarak değiştirilmesinde etkili oldu.Bursa'da timsah isminin gündeme getirilmesinin ardından yeşil-beyazlıların Ugandalı golcüsü Majit Mususi, Intertoto Kupası'nda attığı golün sevincini arkadaşlarıyla “timsah yürüyüşü” yaparak kutlarken taraftarın da kafasına bu imaj kazındı.