Tamimi, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Yemen'in başını çektiği 7 körfez ülkesinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmasının neden ve sonuçlarını değerlendirdi.
"Dünya Kupası'na ilişkin projeler ertelenebilir"
Söz konusu diplomatik kriz sürecinin, ülkeler arasındaki enerji ilişkilerini etkilemeyeceğini savunan Tamimi, diğer olası etkileri ise şöyle değerlendirdi:
- "Örneğin BAE ile Katar arasındaki doğal gaz ticareti için iki taraf arasında imzalanmış anlaşmalar söz konusu. Daha da önemlisi Katar, doğal gazı politik bir silah olarak kullanmayı istemeyecektir. Eğer bunu yaparsa, Katar gazını satın alan diğer ülkelere kötü bir sinyal göndermiş olur. Öte yandan, Katar'ın kara sınırları ve hava sahasının bir süreliğine kapatılması dahi Dünya Kupası çerçevesinde gerçekleştirilecek projeleri olumsuz etkiler. Katar, 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası'nın detay projeleri için çimento, çelik gibi ürünleri büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan alıyor. Bu ticaret sekteye uğrarsa masraflar artabilir, dahası Dünya Kupası'na ilişkin projelerin tamamlanması ertelenebilir. Ayrıca, hava trafiğinde oluşacak olumsuz etki de gıda gibi ürünlerin taşınması açısından sıkıntı yaratmaya başladı. Dolayısıyla Katar'da fiyatlar ve enflasyon oranları da artacaktır."