Tribünlerde neler oluyor?
Hafta sonu Bursa'da oynanan Bursaspor-Amedspor karşılaşmasındaki olayların medyada ve sosyal medyadaki yankıları sürüyor. Konuyla ilgili resmi açıklamalar paylaşılmaya devam ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2023-03-06 17:40:47

Güncelleme Tarihi: 2023-03-06 17:40:47

Sosyal medyada bir grup Bursaspor taraftarının saldırıları ırkçılık olarak suçlanırken, son günlerde Fenerbahçe, Beşiktaş dahil spor kulüplerinin taraftarlarının tribünlerden attıkları slogan ve sözlü saldırı olaylarının arkasındaki "görünmeyen eller" konuşuluyor.

Provokasyonların siyasetle ilgisi olmayan spor karşılaşmaları sorasında ortaya çıkması, akıllara daha önce yaşanan benzer şiddet olaylarını getirirken, olayları kimin başlattığı ve kışkırttığı sorusu gündemdeki yerini koruyor.

9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda dün oynanan Bursaspor-Amed Sportif Faaliyetleri maçında sahada çıkan olaylar ve tribünlerde açılan pankartlarla ilgili soruşturma devam ediyor.

SOYLU'DAN AÇIKLAMA

Maç devam ederken açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tribünlerde açılan bazı pankartlarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken, "Futbol seyrinin dışındaki görseller, kabul edilemez ve sporla bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileriyle ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Olayların ardından 9 kişi gözaltına alındı. Sorguları süren şüphelilerin, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. TFF'den açıklama

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bu hafta sonu bazı profesyonel ve amatör futbol müsabakalarında meydana gelen provokatif eylem ve söylemler için açıklama yaparak; "Siyasi söylemlerin yeri, stadyumlar değil ancak ve ancak miting alanlarıdır" ifadesini kullandı.

TFF'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Yaşadığımız büyük afetin acıları tazeyken, henüz kaybettiğimiz vatandaşlarımızın yasını tutuyorken, yaralarımızı sarmak için milletçe seferber olmuşken ve Türk Futbol Ailesi olarak bu büyük seferberlikte tüm kulüplerimizle birlik ve beraberlik içinde OMUZ OMUZA vermişken bazı profesyonel ve amatör futbol müsabakalarında meydana gelen provokatif eylem ve söylemlerin ülkemizin huzuruna ve güvenliğine kast ettiğini görüyor ve bu kötü niyetli eylemleri kınıyoruz. Bu provokatif eylem ve söylemler kapsamında ilgili kurullarımız gerekli cezai işlemi uygulayacaktır.

Suç unsuru içeren provokasyon amaçlı pankartların kamusal her alanda olduğu gibi, stadyumlarımızda da gösterimi kanunen suçtur. Stadyumlarda marjinal grupların ırkçı, bölücü söylem ve eylemleri, şiddete dönük tutum ve davranışları asla kabul edilemez. Aynı zamanda saha içinde ve saha dışında sporcu sağlığına doğrudan kasteden hiçbir harekete müsamaha gösterilemez. Bu ırkçı, bölücü eylem ve söylemlerin sorumluları ve failleri, devletimizin adli kurumlarınca göz önünde bulundurulan bir durumdur.
Muhakkak ki stadyumlar; her türden siyasi görüşe mensup taraftarların tuttukları takımı desteklemek için bir araya geldiği kamusal alanlardır. Ancak farklı fikirden ve görüşten binlerce insanın buluştuğu stadyumlarımızda meydana gelen siyasi söylem ve eylemler tribünlerde geçmişte de üzücü örneklerini hatırlayacağımız güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektir. Bu kritik nedenle siyasi söylemlerin yeri, stadyumlar değil ancak ve ancak miting alanlarıdır."

Demirtaş'tan 'Amedspor' paylaşımı

Öte yandan cezaevinde bulunan HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyadaki gündeme dahil oldu. Demirtaş'tan Amedspor'u destekleyen paylaşım geldi. Demirtaş, Twitter hesabından yapılan paylaşımında,

"Sen başını her zamanki gibi dik tut ve muhteşem futbolunu oyna. Beyaz torosçuların siyasi uzantılarını bize bırak. Bunların ağa(r)babalarına teslim olmadık, artıklarına mı boyun eğeceğiz!" ifadelerini kullandı. HDP'ye yakın gazeteden Amedspor'a destek

HDP'ye yakınlığıyla bilinen YeniYaşam gazetesinden Amedspor'a desk gelirken, takımın taraftarlarına yönelik saldırıyı ırkçı aldırı olarak nitelendirerek HDP yanlısı bir grubun açıklamasına yer verdi.

Açıklamada, saldırının sorumlularının bulunması istenirken şu ifadeler kullanıldı:

‘Amedspor'a yapılan ırkçı saldırının sorumluları ortaya çıkarılsın'

"Kürdistan İttifak Grubu, Amedspor'a yapılan ırkçı saldırının gerçek sorumluları ortaya çıkarılmasını istedi.
Bursa deplasmanında Amedspor ekibine yönelik organize ırkçı saldırılara yazılı açıklamayla epki gösteren Kürdistan İttifak Grubu, “Bursa'da Amedspor'a yönelik saldırıda, açılan pankartlardaki görseller ile tarihsel arka planı düşünülmüş, belli mihraklar tarafından planlanmış, bir taraftar grubunun eylemini aşan ve siyasi amaçları olan organizeli bir saldırı olduğu apaçık ortadadır” değerlendirmesi yapıldı."

Sosyal medyada Amedsporlu futbolcu Abdullah Çetin'e ait olduğu öne sürülen kalaşnikof tüfekle verdiği poz da büyük tepki çekti.

NE OLMUŞTU?

Olay Amedsporlu futbolcuların ısınmak için sahaya çıktığı sırada başladı. Bu sırada tribünlerden sahaya yabancı maddeler atıldı.
Tribünlerde açılan pankartlarda "beyaz toros" ve "Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım" gibi, geçmişte faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen görseller kullanıldı.

Daha sonra sahaya çıkan Bursasporlu futbolcularla Amedsporlu futbolcular arasında da kavga çıktı.
OIaya çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Amedsporlu futbolcular soyunma odasına yöneldi.

Bu sırada tribünlerden sahaya yabancı maddeler atıldı.
İstenmeyen görüntüler maç boyunca sürdü, saha kenarı su şişeleriyle doldu.