Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, dijitalleşme ve teknolojik gelişimin, güvenlik, devlet, sanayi, toplum ve ekonomiye etkilerini görüşmek üzere düzenlenen zirvede bir araya geldi.
AB Dönem Başkanı Estonya'da, AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla "Tallinn Dijital Zirvesi" düzenlendi.
Zirvenin açılışında konuşan Estonya Başbakanı Juri Ratas, ilk dijital zirvede AB liderlerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Estonya, aktif bir AB üyesi olmaktan gurur duyuyor. Dijital gündemi ciddiye alıyoruz." dedi.
Dijital toplum inşasında doğru altyapı, kurallar ve davranışların hazırlanmasının önemine işaret eden Ratas, "Toplum zaten dijitalleşti. Bu süreçte doğru bir şekilde ilerlenirse dijital yaşamın faydaları ve kazanımları olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da 2 haftaya kadar AB liderlerinin 2017-2018 gündemini açıklayacağını belirterek, bu süreçte, gerçek sorunlara gerçek çözümler üretilmesi, ilerlemenin adım adım ve konu konu sağlanması, dayanışmanın korunması gerektiğini söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise tamamlanan 4'üncü tur Brexit müzakereleri ile ilgili bir "mucize" gerçekleşmemesi halinde kasım ayında yapılacak AB Liderler Zirvesi'ne kadar, süreçte yeterli ilerleme sağlanmasını beklemediğini kaydetti.
BİRLEŞİK KRALLIK 1,9 MİLYAR STERLİN KAYNAK AYIRDI
Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, "Birleşik Krallık, dijital alanda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Siber saldırı ve tehditlerden korunmak için 1,9 milyar sterlin kaynak ayrıldı." dedi.
Estonya'nın dijital alanlarda Avrupa'da öncü bir rol üstelendiğine dikkati çeken May, toplantıda konu hakkında deneyimlerin paylaşılacağını ifade etti.
May, Brexit müzakerelerinde önemli ilerleme sağlandığını belirterek, "AB vatandaşlarının Birleşik Krallık'a olan katkılarına değer veriyorum. Müzakerelerde bu konuda iyi ilerleme sağlandı." dedi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Brexit müzakerelerinde vatandaş hakları, Kuzey İrlanda ve İrlanda arasındaki sınır ve parasal konuların hassas olduğunu ifade ederek, "İyi bir anlaşma için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada yeterli ilerleme sağlanmasının ardından Birleşik Krallık ve AB arasında gelecekte kurulacak ilişkileri görüşebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
May'in, geçen hafta Birleşik Krallık'a AB'den ayrılık sonrasında 2 yıllık bir geçiş süreci tanınması önerisine ilişkin de Tajani, "Geçiş dönemi olabilir, bir anlaşma sağlanabilir." ifadesini kullandı.
AB Dönem Başkanı olan Estonya, 2005 yılında vatandaşlarına internet üzerinden dijital olarak oy kullanma imkanı sağlayan ilk ülke olmuştu.