Görevini devretmek için gün sayan ABD Başkanı Donald Trump'ın son icraatlerinden biri aralarında Xiaomi'nin de olduğu 9 Çinli şirketi ulusal ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle ABD'nin kara listesine almak oldu.
Bu kapsamda Xiaomi, 11 Kasım 2021'e kadar ABD'li yatırımcıları karalisteye alınan şirketlerden çıkmaya zorlayan yatırım yasağına tabi olacak.
ABD Savunma Bakanlığı tarafından "Komünist Çin askeri şirketleri" olduğu iddia edilerek kara listeye alınan şirketler arasında Xiaomi'nin yanısıra Çinli petrol devi CNOOC ve uçak üreticisi Comac da bulunuyor.
Güney Çin Denizi'nde uygunsuz hareket ettiği iddia edilerek, yaptırım uygulanmasına karar verilen bu şirketler arasında Xiaomi'nin de yer alması, şok etkisi yaratırken; Xiaomi'nin Hong Kong Borsası'nda işlem gören hisseleri yüzde 11'den fazla geriledi.
"Komünist Çin Askeri Şirketi"
Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın aktardığı gelişme sonrası konuyla ilgili olarak Xiaomi Türkiye tarafından da şu açıklama yapıldı:
"Şirketimiz varlık gösterdiği bölgelerin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak faaliyetlerini yürütmekte ve tamamen bireysel ve ticari kullanıma yönelik ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Şirketimiz Çin ordusuna ait değildir, Çin ordusuyla herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve NDAA'da (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) belirtildiği şekilde "Komünist Çin Askeri Şirketi" değildir. Şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarını korumak üzere gerekli tüm önlemler tarafımızdan alınacaktır. Şirketimiz, bu sürecin olası sonuçlarının grup üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere detaylı incelemelerini sürdürmektedir. Gerekli olması halinde ilerleyen günlerde ek açıklamalar yapılacaktır."
Huawei de kara listeye alınmıştı
ABD 2019 yılında da Huawei'yi kara listeye almıştı. Çinli şirkete uygulanan yaptırımlar kapsamında Google ile Android lisansı iptal edilen Huawei, ardından akıllı telefon pazarında Google Play yerine kendi uygulama mağazası App Gallery ve Google Mobile Services (GMS) yerine de Huawei Mobile Services (HMS) ile yola devam etmek durumunda kalmıştı.
ABD'nin yeni kara listeye aldığı Xiaomi'nin Google ve Android lisansının bundan ne olacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.
Apple'ı geçmesinin ardından Xiaomi de kara listede
Tüm bu olaylar, Huawei'nin akıllı telefon pazarında hızlı yükselişi ve Apple'ı geçerek küresel pazarda ikinciliğe yükselmesinin ardından yaşanmıştı.
Xiaomi de küresel akıllı telefon pazarında Apple'ı geçmesinin ardından, ABD tarafından kara listeye alınmış oldu.
Araştırma kuruluşu IDC'nin son verilerine göre 2020 yılının 3. çeyreğinde küresel akıllı telefon pazarında yüzde 22.7'lik payla Güney Koreli Samsung birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada ise ABD yaptırımları nedeniyle son 2 yıllık süreçte ciddi oranda kan kaybetmiş olsa da yüzde 14.6'lık pay ile Huawei yer alıyor.
Pazarın 3. büyük oyuncusu ise geçen yıl yüzde 13.1'lik payla ABD'li Apple'ı geçen bir diğer Çinli marka Xiaomi. Apple'ın küresel pazar payı ise yüzde 11.8. IDC verilerine göre 2020 yılının 3. çeyreği sonunda küresel akıllı telefon pazarının 4. büyük oyuncusu ise bir diğer Çinli marka Vivo. Son birkaç yılda hızlı yükselen ve bu yıl Türkiye'de de resmi olarak ofis açan Vivo'nun Apple ile arasında 3 puandan az bir fark bulunuyor.