Eğer elektrikli bir araca sahipseniz ya da bir elektrikli araç alma planınız varsa şarz problemi konusunda haberleri de yakından takip ediyorsunuzdur.
Bu konuda yeni ve iddialı bir haber ise bu araçların 5 dakika içinde şarz edilebilecek olmaları. Nasıl mı?
Bu, yeniden şarj süresini sınırlayarak, elektrikli otomobillerin yükselişini teşvik etmek ve “özerklik kaygısını” ortadan kaldırmak isteyen bir İsrail girişiminin amacı.
Bu çalışmayla bir elektrikli arabayı şarj etmek dolu bir benzin deposundan çok daha uzun sürmeyecek bir teknolojinin adımı.
Ultra hızlı şarj
Le Matin'de yer alan haberdi, ultra hızlı şarj konusunda uzmanlaşan StoreDot, Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya'da, araç kapasitesinden bağımsız olarak beş dakikada tam olarak şarj olan ilk nesil lityum iyon piller geliştirdi. Yüzlerce prototip şu anda üreticiler tarafından test ediliyor.
Mahsur kalmaktan korkmayın
Şu anda olduğu gibi uzun saatler şarj etmeye gerek yok, diyen İsrail merkezli şirket StoreDot CEO'su Doron Myersdorf, elektrikli otomobillerdeki isteksizliğin üstesinden gelmenin anahtarı için şarj süresinin kısaltılmasının önemine vurgu yapıyor. 2012 yılında kurduğu ve elektrikli araçlara binmeden önce pillerini telefon, dron ve scooter üzerinde ilk kez test eden şirketin ofislerinde "Artık kendinizi otoyolda elektriksiz olarak mahsur kalmaktan korkmayacaksınız" diyor.
2019'da Nobel Kimya Ödülü, bugün birçok günlük teknolojide bulunan lityum iyon pillerin icadı için Amerikalı John Goodenough, Briton Stanley Whittingham ve Japon Akira Yoshino'yu ödüllendirdi. Bu tür hafif, şarj edilebilir ve güçlü pil artık her yerde, telefonlarda, bilgisayarlarda ve elektrikli araçlarda kullanılıyor. İsrail merkezli şirketin çalışmalarında ana konu elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması ve özerk kullanımın artırılmasına odaklanmış durumda.
4-5 yıl içerisinde
Pilin sahibi Doron Myersdorf, pil anodunun grafitini silikonla değiştirerek, özellikle "lityum iyon pilleri beş dakikada şarj etmeyi mümkün hale getiriyor.
Ancak bu yeni pillerin üstyapının altında görünmesini beklemek gerekecek. Özellikle de şarj istasyonlarının halk tarafından herhangi bir kullanımdan önce uyarlanması gerekeceği biraz beklemek gerekecek.Bunun da 4-5 yıllık zama alacağı belirtiliyor.
Bir pilin kapasitesi, modele bağlı olarak 15kWh ile 100kWh'den fazla değişiyor.