Dolar

34,3490

Euro

37,4204

Altın

3.021,52

Bist

8.663,88

Beyin'deki 'moleküler hacim yumrusu' ne işe yarar?

Dartmouth College Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre beyindeki elektriksel sinyalleri düzenleyen “moleküler hacim yumrusu”, öğrenmeye ve hafızaya yardımcı oluyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-14 15:52:29

Beyin'deki 'moleküler hacim yumrusu' ne işe yarar?

Dartmouth College Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışmaya göre beyindeki elektriksel sinyalleri düzenleyen “moleküler hacim yumrusu”, öğrenmeye ve hafızaya yardımcı oluyor.

Bu moleküler sistem, nöronlar arasındaki sinapslar boyunca akan elektriksel sinyallerin genişliğini kontrol ediyor.

Bu kontrol mekanizmasına yönelik elde edilen bulgular ve bunu düzenleyen molekülün belirlenmesi; Alzheimer, Parkinson ve epilepsi gibi nörolojik bozuklukların yönetilmesinde bilim insanlarının yöntem arayışlarına yardımcı olabilir.

Proceedings of the National Academy of Sciences bülteninde yayımlanan araştırma, elektriksel sinyallerin şekillerinin, sinapsların çalışmasına nasıl katkıda bulunduğunu tanımlayan ilk çalışma niteliğinde.

Araştırmaya önderlik eden ve Darthmouth College Üniversitesi'nde biyolojik bilimler yardımcı profesörü olan Michael Hoppa, “Beynimizdeki sinapslar büyük oranda dinamiktir ve bir dizi fısıltı ve haykırışla konuşurlar” diyor. “Yeni bulgular, inatçı nörolojik bozuklukları tedavi edebilme yönünde bizi daha düz bir yola sokuyor.”

Sinapslar, beyindeki nöronların farklı frekanslarda iletişim kurmasına olanak sağlayan ufak temas noktaları. Beyin bu nöronlardan gelen elektriksel girdileri, bu sinaptik alanlar boyunca yolculuk eden kimyasal nöroileticilere (nörotransmiter) dönüştürüyor.

Salınan nöroiletici miktarı, beyindeki sinir devreleri içerisinde faaliyete geçen nöronların sayısını ve kalıplarını değiştiriyor. Sinaptik bağlantı kuvvetinde meydana gelen bu yeniden şekillenme, öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini ve anıların nasıl oluştuğunu belirliyor.

Kaynak: Popsci

SON VİDEO HABER

Eskişehir'de yaşlı adam inşaatta ölü bulundu

Haber Ara