Bilim insanlarından kritik açıklama! Yönünü Büyük Okyanus’a çevirdi, dünyanın çevresini dolaşacak
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, Avustralya yangınları nedeniyle ortaya çıkan duman bulutunun, dünyanın çevresinde en az bir kez dolaşacağını belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-14 16:54:03

Güncelleme Tarihi: 2020-01-14 16:54:03

Küresel ısınmanın can yakan sonuçları, şu sıralar Avustralya'da kendini gösteriyor. Kıta, geçtiğimiz eylül ayından beri alevlere teslim olmuş durumda ve çalışmalar, ne yazık ki sonuçsuz kalıyor. Uzmanlar, doğal nedenlerle çıkan orman yangınlarının küresel ısınmanın etkileri nedeniyle söndürülemediğini ifade ediyorlar.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, Avustralya yangınları nedeniyle ortaya çıkan duman bulutunun, dünyanın çevresinde en az bir kez dolaşacağını belirtti.

Hatta yönünü Büyük Okyanus'a doğru çeviren duman bulutu, 1 Ocak'ta Güney Amerika'yı geçti ve 8 Ocak itibarıyla dünya turunun yarısını tamamladı.

YÜKSELİYOR

NASA tarafından yapılan açıklamalara göre Avustralya'daki yangının çapı, küçümsenemeyecek derecede büyük. Öyle ki bu yangının ortaya çıkarttığı duman, neredeyse görülmedik büyüklükte. Yapılan tespitlere göre yangından dolayı ortaya çıkan duman, zaman zaman yerden 17.7 kilometre yükseğe ulaştı.

Bilim insanlarına göre dumanın stratosfere kadar yükselmiş olması, küresel atmosfer koşullarını doğrudan etkileyebilir.

Avustralya'daki şehirler, çıkan yangınlar nedeniyle tehlikeli seviyelerde hava kirliliğiyle karşı karşıya. Ancak Avustralya'da çıkan yangınlar, sadece kıtayı değil, tüm dünyayı etkiliyor çünkü stratosfere çıkan bulutun binlerce kilometre yol alması fazlasıyla olağan bir durum ve bu bulutlar, bölgesel olarak geçici sera etkilerine neden olabilir.