Dolar

34,1527

Euro

38,0117

Altın

2.879,45

Bist

9.898,87

Bitkilerin sır dolu iletişim ağı: Bilim yakında çözebilir!

Bitkiler arası iletişim, yeraltı mantar ağları ve elektrik sinyalleriyle gerçekleşiyor. Bilim insanları bu ağı anlamaya çalışırken, çevre sorunları bu iletişim ağını tehdit ediyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-23 11:47:09

Bitkilerin sır dolu iletişim ağı: Bilim yakında çözebilir!

Son bilimsel çalışmalar, bitkilerin kökler, elektrik sinyalleri ve yeraltı mantar ağları aracılığıyla birbirlerine mesaj gönderdiğini ortaya koyuyor. CrowdStrike kesintileri örneği gibi, hassas bir iletişim ağında, kesintilerin büyük sorunlara yol açabileceği vurgulanıyor. Araştırmacılar, bitkilerin elektrik sinyallerini anlamaya ve bu sinyalleri kullanarak bitkilerin su ihtiyacı veya savunma mekanizmaları hakkında bilgi edinmeye yönelik çalışmalara hız verdi.

BİTKİLERİN İLETİŞİM DÜNYASI VE İNSANLARIN BU DİLİ ÇÖZME UMUDU

Komşular Ne Yapıyor?
Çimen biçildiğinde yayılan o tanıdık kokunun aslında bir tehlike sinyali olduğunu biliyor muydunuz? Bitkiler, uçucu kimyasallar salgılayarak komşularına yaklaşan bir tehlikeyi bildiriyor. Bu savunma mekanizması, bitkilerin “konuşamasa da” çevreleriyle etkili iletişim kurduğunu gösteriyor.

ELEKTRİK SİNYALLERİ VE BİTKİ DAVRANIŞLARI
Bilim insanları, bitkilerin kökleri aracılığıyla elektrik sinyalleri göndererek birbirleriyle iletişim kurduğunu keşfetti. Hatta cep telefonları aracılığıyla gönderilen elektrik sinyalleri, bitkilerin davranışlarını bile etkileyebilir. Sinekkapan bitkisi bu sinyallere tepki vererek yapraklarını açıp kapatabiliyor.

WOOD WIDE WEB: DÜNYANIN EN ESKİ AĞI
Ağaçlar, köklerine bağlı mantar ağları sayesinde birbirlerine besin ve bilgi transferi yapar. Bu yeraltı ağı, ağaçların birbirine zararlılar hakkında uyarı göndermesini ve su kaynaklarını paylaşmasını sağlar. Bitkilerin %80'inin bu ağa bağlandığı ve dünyadaki en eski iletişim ağını oluşturduğu düşünülüyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE BİTKİSEL İLETİŞİMİN KESİNTİYE UĞRAMASI
Ancak kimyasallar, iklim değişikliği ve ormansızlaşma, bu ağın bozulmasına yol açarak bitkilerin savunma sistemlerini zayıflatabilir. Araştırmalar, mantar ağlarının bozulmasının ekosistemler üzerindeki etkilerini tam olarak anlamaya çalışıyor.

BİLİMSEL KEŞİFLERİN EŞİĞİNDE
Bilim insanları, bitkilerin dilini çözmeye yaklaşıyor. Yapay zekâ ve elektrofizyoloji, bitkilerin dilini çevirmemize yardımcı olabilir ve gelecekte bitkilerin ihtiyaçlarını, su eksikliklerini ve hastalıklarını daha iyi anlayabilir hale gelebiliriz.

Haber Ara