Cilt hücrelerinden ‘iplik’ geliştirildi
Fransa, Kolombiya ve ABD'den bir araştırma ekibi, insan derisi hücrelerinden, insan vücuduna dokunabilen bir tür tıbbi iplik geliştirdi. Tıbbi iplikler (tekstiller), cildi ve diğer vücut parçalarını iyileştirmek için kullanılabilecek.

Oluşturma Tarihi: 2020-02-10 11:29:03

Güncelleme Tarihi: 2020-02-10 11:29:03

Bilim insanları, insanların yararına dokunabilecek bir buluşa imza attılar.

Fransa, Kolombiya ve ABD'den bir araştırma ekibi, insan derisi hücrelerinden, insan vücuduna dokunabilen bir tür tıbbi iplik geliştirdi.

Tıbbi iplikler (tekstiller), cildi ve diğer vücut parçalarını iyileştirmek için kullanılabilecek.

Tıbbi iplikler ayrıca hasarlı organların parçalarını da değiştirmede kullanılabilir. Ancak tüm hastalar, tüm ipliklere (tekstillere) aynı reaksiyonlara sahip değildir; çünkü malzemeler genellikle bağışıklık sistemi tarafından yabancı ajanlar olarak muamele görür.

Bu yüzden bilim adamları, insan vücudunun kabul edeceği iplikleri (tekstilleri) oluşturmanın yollarını aramaya devam ediyor.

Araştırmacılar, çok çeşitli uygulamalarda kullanılmak üzere normalde kolajen ve diğer liflerin üretimine yardımcı olan insan hücreleri fibroblastlarından iplik (tekstil) ürünleri oluşturdular. Vücut onları reddetmez; çünkü doğal insan hücreleridir.

Araştırmacılar ilk önce cilt hücresi fibroblastlarını, malzeme tabakalarına dönüştürdüler. Üretilen levhalar daha sonra 'iplik' şeklinde biçimlendirildi.

Dikiş yaralarının kapatılmasında ve iyileştirilmesinde kullanılacak ipler; ayrıca örgü oluşturmak için bükülebilir, düğümlenebilir veya örgü ve tığ işi uygulamaları için iplik gibi kullanılabilir.

Yeni tekniğin dikkate değer bir avantajı ise, organların parçalarını dikmek için iskelelerin kullanılmasını gerektirmemesidir.

Yeni malzeme hayvanlar üzerinde test edildi ve araştırmacılar insan hastalar üzerinde test etmeye hazırlar.

Ameliyattan sonra cilt veya organlar için dikiş malzemesi olarak kullanılmasının yanı sıra torbalar, valfler veya tüpler oluşturmak için kullanılabileceğini önermektedirler.

Örnek olarak, malzemeden bir tüp oluşturdular ve bir test koyunda bulunan bir artere aşıladılar. Ayrıca sıçanlardaki açık yaraları bu ipliklerle diktiler ve başarılı sonuçlar alındı.

Kaynak: Phys.org