Kinman isimli cüce galaksi içerisinde yer alan yıldız, 2001 ile 2011 yılları arasında yapılan incelemelerde keşfedilmişti.
Normalde bu kadar uzak mesafedeki yıldızlar, tek başlarına gözlemlenemiyor. Ancak söz konusu Parlak Mavi Değişen (LBV) türündeki yıldızın Güneş'ten yaklaşık 2,5 kat fazla parlak olması, bilim insanlarının onu tek başına görebilmesine imkan kılmıştı.
2019'da yıldızı yeniden incelemek isteyen astronomlar, bu sefer Avrupa Güney Gözlemevi'nin Dev Teleskobu'nu (VLT) kullandı. Ancak yıldızın olması gereken yerde bulunmadığı anlaşıldı.
Araştırmayı yürüten Trinity College doktora öğrencisi Andrew Allan, elde ettikleri sonucu teyit etmek için teleskobun tüm spektrumları gözlemleyebilen X-Shooter bileşenini kullandıklarını ve yine aynı sonuca ulaştıklarını açıkladı.
YILDIZ NEDEN KAYBOLMUŞ OLABİLİR?
Elde ettikleri bulgular hakkında rapor yayımlayan bilim insanları, kaybolmanın iki sebebi olabileceğine değindi.
Bunlardan ilki yıldızın parlaklığını kaybetmesi. Buna göre, gözlemlenebildiği sırada söz konusu LBV'nin patlama geçirerek aşırı parlak bir evreden geçiyor olması mümkün. Eğer yıldız bu evrenin sonunda daha kızıl renge bürünmüş ve toz parçalarının arkasında kalmışsa, teleskobun kendini görebilmesine imkan kılan özelliklerini kaybetmiş olabilir.
İkinci hipotez ise yıldızın süpernova patlaması geçirmeksizin bir kara deliğe dönüşmesi. Bu yönde teoriler bilgisayar simülasyonlarında daha önce ortaya atılsa da, bunun mümkün olduğu bugüne kadar kesin olarak ispatlanmış değil.
Daha önce benzer bir şekilde sadece bir yıldızın daha kaybolduğu gözlemlenmişti. Eğer ikinci hipotezin doğru olduğu ispatlanabilirse, uzay bilimlerinde doğru kabul edilen bazı teorilerin revize edilmesi gerekecek.