Dijital kalkan olacak 7 taktik
Okulların tatile girmesiyle çocuklar bilgisayar, tablet ve telefon başında daha çok zaman geçirecek. Huzurlu bir tatil için anne-baba ve öğrencilerin, dijital dünyada daha dikkatli olmaları gerekiyor. İşte tatilde miniklere dijital kalkan olacak yedi püf noktası

Oluşturma Tarihi: 2017-06-17 09:25:04

Güncelleme Tarihi: 2017-06-17 09:25:04

1- Verilerinizi yedekleyin: Ödevler ve ders notları kaybolmasın. Verilerinizi yedekleyerek güvenli bir ortamda saklayın. Böylece bilgisayar veya tabletinizde yer alan okulla ilgili ödevler, yazılar ve notlar, cihazınız bozulduğu veya kaybolduğu zaman da ulaşılabilir halde olur.

2- USB aygıtlarını virüse karşı kontrol edin: Filmlerin kaydedildiği ve belgelerin paylaşıldığı taşınabilir bellekleri, tatilde de çok kullanılacakları için ESET gibi güncel bir güvenlik yazılımıyla ile taratmak faydalı olur.

3- İnternetten oyun oynayın ama oyuna gelmeyin: Siber suçlular, dijital oyunlar yoluyla zararlı yazılım bulaştırmayı severler. Bundan korumanın yolu ancak güncel bir antivirüs yazılımıyla olabilir.

4- Sistem yamalarını ihmal etmeyin: Eğer sisteminizi güncel tutmuyorsanız, pek çok tehlikeye açık olduğunuzu bilmelisiniz. Windows, Adobe Reader, Flash, iTunes ve benzeri uygulamaların güncellemelerini yakından takip etmelisiniz.

5- Bedava şeyler güzel ama tehlikeli olabilir: İnternette 'kazandınız', 'bedava', 'ücretsiz', '100 kişi arasından size çıktı' gibi sizi tıklamaya teşvik eden web siteleri ve pencerelere temkinli yaklaşın. Siber suçlular, hem arama motorlarında hem de Facebook gibi sosyal medya kanallarında, kullanıcıların ilgisini bu şekilde çekmeyi iyi biliyor. Bu tür linklerden korunmak için her linke tıklamak yerine öncelikle linkin gerçekten ilgili kişiden geldiğine emin olmaya çalışın.

6- Ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın: Pek çok güvenlik yazılımı firması özelliklerine göre ücretli ya da ücretsiz olarak indirilebilen aile koruma, filtreleme ya da ebeveyn kontrolü yazılımları sunuyor. ESET başta olmak üzere bir çok şirketin ürettiği bu yazılımlarla aileler, pek çok kategorideki web sitelerine erişimi engelleyebiliyor.

7- Ölçüyü kaçırmayın, arada dijital detox yapın, yaptırın: Dijital cihazların fazla zaman geçirmek odaklanma sorunu doğurabilir. Sık sık ara verin, verdirin. Cihazlarınızın cazibe düzeyini indirin. Akıllı telefonun parlak renkli ekranını, siyah beyaz veya griye dönüştürebilirsiniz. İlkokul çocuklarının günde 45 dakika, ortaokul öğrencilerinin 1 saat, liselilerin ise 2 saatten fazla dijital cihazla zaman geçirmemeleri özellikle tavsiye ediliyor.