Alan adları, web siteleri için akılda kalıcı ve hatırlanması kolay bir tanımlayıcı görevi olduğundan, kullanıcıların internette gezinmesini daha kolay hale getirdiğinden, çevrimiçi bir varlık oluşturmak için çok önemlidir.
Her alan adı iki ana bölümden oluşur: asıl ad ("ikinci düzey alan adı" olarak da bilinir) ve alan adı uzantısı ("üst düzey alan adı" veya TLD olarak da bilinir).
Örneğin, "abc.com" alan adında "abc" ikinci düzey alan adı, ".com" ise TLD'dir.
".Com", ".org", ".net" gibi jenerik olanlar ve Türkiye için ".com.tr" veya Almanya için ".de" gibi ülkeye özgü olanlar dahil olmak üzere çeşitli TLD türleri vardır.
Alan adları, bireyler veya işletmeler arasında aracı olarak hareket eden akredite alan adı kayıt kuruluşları aracılığıyla kaydedilir. Alan adı kayıt kuruluşu, alan adlarının merkezi veri tabanını korumaktan sorumludur.
Alan Adı Nasıl Çalışır?
Alan adları, Alan Adı Sistemi (DNS) adı verilen ve alan adlarını IP adreslerine eşleyen dağıtılmış bir veri tabanı olan bir sistem kullanılarak çalışır.
Web tarayıcınıza bir alan adı yazdığınızda, tarayıcı alan adını bir IP adresine çevirmesi için bir DNS sunucusuna istek gönderir. DNS sunucusu daha sonra alan adıyla ilişkili IP adresini bulmak için veri tabanında arama yapar.
IP adresi bulunduğunda, DNS sunucusu bunu web tarayıcısına geri gönderir ve web tarayıcısı da web sitesini barındıran web sunucusuna bağlanmak için IP adresini kullanır.
Web sunucusu daha sonra web sitesi içeriğini kullanıcının görmesi için görüntüleyen web tarayıcısına geri gönderir.
Alan adları, alan adı sistemini yöneten şirketler olan alan adı kayıt şirketlerine kaydedilir.
Bir alan adını kayıt ettirdiğinizde, aslında bu alan adını web siteniz için kullanma hakkını saklı tutmuş olursunuz. Daha sonra alan adını e-posta adresleri oluşturmak, bir web sitesi barındırmak veya diğer çevrimiçi hizmetler için kullanabilirsiniz.
Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?
Yeni bir web sitesi açmayı düşündüğünüzde, vermeniz gereken en önemli kararlardan biri doğru bir alan adı seçmektir. Eğer alan adınızın doğru olduğunu düşünüyorsanız, alan adı kayıt işleminden önce domain sorgulama yapmanız gerekir. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:
- Hangi alan adı kayıt kuruluşunu kullanmak istediğinizi araştırın ve ardından seçtiğiniz alan adının mevcut olup olmadığını bulmak için domain sorgulama arama işlevini kullanın.
- Popüler domain kayıt şirketlerinden birini tercih ettiyseniz, tek yapmanız gereken, sitede yerleşik olarak bulunan domain sorgulama çubuğuna istediğiniz alan adını girmektir. Eğer istediğiniz alan adı mevcut değilse, arama sonuçlarında bazı benzer alan adları önerilecektir.
- Örneğin, abc.com'u almak istediğinizi istediğinizi varsayalım. Domain kayıt şirketiniz, tam olarak bu alan adının mevcut olmadığını gösterebilir, ancak size abc1.com'un mevcut olduğunu söyleyebilir.
- Beğendiğiniz ve mevcut olan bir alan adı bulduğunuzda, alan adınızı sepete ekleyerek satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Ardından, web'deki herkesin sitenizi görüntüleyebilmesi ve sitenize erişebilmesi için alan adınız için bir web hosting hizmeti satın almanız gerekir.
Domain Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
Aşağıdaki listede domain alırken dikkat edilmesi gereken bazı faktörleri bulabilirsiniz:
Dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biri, alan adı kayıt kuruluşunuzun fiyatlandırması ve sunduğu yenileme özellikleridir.
Farklı alan adı kayıt şirketlerinin farklı fiyatlandırma yapıları vardır. Bazı alan adı kayıt şirketleri önceden düşük fiyatlar sunarken daha sonra daha yüksek bir yenileme fiyatı talep eder. Bazıları ise hosting, e-posta ve diğer hizmetleri içeren paketler sunabilir. Bu noktada sadece başlangıç fiyatına değil, genel değere bakmak çok önemlidir.
Genel olarak alan adınızı en az 12 aylığına kaydettirmeniz gerekir, fakat bazı alan adı kayıt şirketleri daha uzun bir süre için kayıt yaptırmanızı talep eder. Bu, maliyetleri daha da artırabilir ve işletmeniz için bir alan adı kayıt kuruluşu seçmeden önce bilmeniz gereken bir husustur.
Bazı alan adı kayıt şirketlerinin müşteri hizmetleri ekipleri diğerlerine göre daha duyarlı ve verimlidir. Alan adı kaydınızla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, başvurabileceğiniz yetkin bir ekibe sahip olmanız gerekir.
Alan adı kayıt şirketinin müşteri destek bölümü ve kullanıcı yorumları, hizmetin gerçekten ne kadar iyi olduğu konusunda fikir edinmenize yardımcı olabilir. Seçtiğiniz alan adı kayıt kuruluşunun performansı hakkında size gerçek bilgiler verir.
Buna ek olarak, müşteri desteğiyle iletişime geçmek ve ne kadar duyarlı olduklarını görmek de harika bir fikirdir. Sorunlarla karşılaştığınızda ve sitenizi mümkün olan en kısa sürede tekrar çevrimiçi hale getirmek istediğinizde, mükemmel bir müşteri desteğine sahip olmak çok önemlidir.
Farklı alan adı kayıt kuruluşu kontrol panellerinin arayüzü ve kullanılabilirliği büyük farklılıklar gösterebilir. Bazıları çok kullanıcı dostu iken bazıları kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle teknoloji meraklısı değilseniz, gezinmesi kolay bir siteye sahip bir alan adı kayıt kuruluşu seçmeniz gerekir.
Örneğin, en iyi alan adı kayıt şirketleri, yeni alan adınızı web sitenize yönlendirmek için ad sunucularınızı veya DNS ayarlarınızı nasıl güncelleyeceğinizi çok açık bir şekilde anlatır. Aşina değilseniz bu çok kafa karıştırıcı olabilir, bu nedenle bunu sizin için kolaylaştırmaları gerekir.
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) alan adları veri tabanının yönetiminden sorumlu kuruluştur. Bu yüzden saygın bir şirketle çalıştığınızdan emin olmak için ICANN tarafından akredite edilmiş bir kayıt şirketi seçmeniz gerekir.
Bir alan adı kayıt kuruluşunu alan adı yönetimi özellikleri için seçiyor olsanız da, alan adı kayıt kuruluşunun sunduğu ek özellik ve hizmetleri de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bunlar şu anda işinize yaramayabilir, ancak daha sonra siteniz büyüdüğünde avantajlı olabilir.
Seçtiğiniz çözümün alan adı transfer politikalarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Yeni alan adı kayıt kuruluşundan memnun kalmazsanız, sitenizin alan adını istediğiniz başka bir alan adı kayıt kuruluşuna aktarma seçeneğine sahip olmanız iyi bir fikirdir.
Benzer şekilde, mevcut alan adınızı yeni alan adı kayıt kuruluşunuza taşımak istiyorsanız, alan adı aktarma özelliklerine de sahip olmanız gerekir. Çoğu alan adı kayıt kuruluşu bunu tek kuruş ödemeden yapmanıza izin verirken, bazı istisnalar alan adlarını diğer alan adı kayıt kuruluşlarına taşırken küçük bir ücret ödemenizi isteyebilir.
Alan adınızı yenilemeyi unutursanız ne olur? Bazı alan adı kayıt şirketleri size alan adınızı yenilemeniz için ek süre sunar. Buna karşılık, bazıları zamanında yenilemezseniz sizden bir kullanım ücreti talep edebilir veya hatta alan adınızı satabilir.
Doğru alan adını seçmek çok önemlidir, çünkü müşterileriniz sizi bu adla hatırlar. Bu nedenle, ani bir karar vermek yerine karar vermeden önce birkaç farklı isim üzerinde beyin fırtınası yaptığınızdan emin olun.
Herhangi bir alan adının önemli bir parçası da alan adı uzantısıdır. Bir TLD veya üst düzey alan adı, alan adındaki .com veya .com.tr uzantısıdır. Her yıl .blog'dan .shop'a kadar daha fazla TLD'nin ortaya çıkmasıyla alan adı uzantısı seçenekleriniz sonsuzdur.
Peki, doğru TLD'yi nasıl seçebilirsiniz?
Örneğin, Türk bir işletmesiyseniz ve Türkiye'de faaliyet gösterdiğiniz göstermek istiyorsanız, .com.tr TLD harika bir seçimdir. Bir online mağaza kuruyorsanız, .shop TLD'si sizin için daha uygundur. Bu noktada sayısız seçenek arasından web siteniz için en uygun olanı seçmeniz gerekir.
Piyasada çok sayıda alan adı sağlayıcısı vardır, ancak bu, hepsinin size uygun olduğu anlamına gelmez. Her sağlayıcı çeşitli özellik ve fiyatlara sahip farklı paketler sunar, bu nedenle tüm seçeneklerinizi incelemek için biraz zaman ayırmanız gerekir.
Alan adınızı ve onu kayıt ettireceğiniz sağlayıcıyı seçtikten sonra alan adının kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bu noktada sağlayıcınızın alan adı arama aracını kullanarak seçtiğiniz adın ve uzantının satın alınabilir olup olmadığını görebilirsiniz. Bazen istediğiniz alan adı daha önceden kayıt edilmiş olabilir, eğer mevcutsa, sağlayıcınız aracılığıyla istediğiniz domainin kayıt işlemini gerçekleştirin.
Bir alan adının fiyatı, popülerliği, seçilen TLD ve tercih ettiğiniz ek hizmetler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu noktada bütçenizi aşmayacak bir kayıt işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, kayıt kuruluşları arasında karşılaştırma yapmanız gerekir.
Doğru Domain Kayıt Kuruluşunu Seçme
Piyasada bu kadar çok alan adı kayıt şirketi varken, ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçmek çok önemlidir.
Bu noktada iyi müşteri desteği, şeffaf fiyatlandırma ve kullanıcı dostu arayüzlere sahip saygın domain kayıt şirketlerini ile çalışmanız gerekir.
Karar vermeden önce ise, yenileme ücretleri, ek hizmetler ve alan adı transfer politikaları gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Yorumları okumaktan ve farklı alan adı kayıt şirketlerinin sunduğu özellikleri karşılaştırmaktan çekinmeyin.