Dolar

34,5611

Euro

36,1249

Altın

2.999,21

Bist

9.492,35

Dünyada yasaklanıyor, Türkiye'de yasaklanacak mı?

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da uzun süren tartışmalar sonrası alınan kararla mesajlaşma uygulamalarına yasak getirildi. Fransız Hükümeti, özellikle bürokratların kullandığı telefonlarda bulunan Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları yasakladı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-22 12:32:41

Dünyada yasaklanıyor, Türkiye'de yasaklanacak mı?

Fransa, dijital mesaj programlarının 2023 yılı Aralık ayı itibariyle kamu çalışanlarınca kullanılmasını yasakladı.

Türkiye'de daha önce de tartışma konusu olan verilerin saklanmasıyla ilgili Facebook-Meta şirketinin uygulaması WhatsApp'a yoğun tepki gösterilmiş, boykot kampanyası başlatılmıştı.

Bu tür uygulamalara karşı kullanıcılar BİP'e yönelmiş ancak kısa süre sonra tepkiler sönmüş, yeniden WhatsApp'a dönülmüştü.

AVRUPA'DA YASAK GELİYOR

TRT Haber'den Sertaç Aksan'a konuşan ADEO Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yerli olmadığı için güvenli iletişim sağlayamayacağına inanılan tüm yabancı mesajlaşma uygulamalarına aynı şekilde yaklaşılıyor. Dünyada pek çok ülkenin geldiği nokta artık kendi milli ürünlerini kullanmak.

Hem ulusal güvenlik hem de olası yurtdışı pazarına açılma durumunda sağlanacak olan maddi getiriye de odaklanıyorlar. Ama işin temeli kesinlikle ulusal güvenlik. Avrupa'da pek çok devletin Fransa'ya benzer adımlar atacağını görebiliriz.”

RESMİ KURUMLARDA YAZIŞMA

“Net olarak söylüyorum; bu tür kurumlarda üst düzey olan veya kritik pozisyonlarda çalışan her türlü personelin Whatsapp, Telegram veya Signal gibi uygulamaları kullanması yasaklanmalı”

“Eğer işler böyle devam ederse Türkiye için çok ciddi zafiyetlere neden olur. En güvenli uygulama olarak bilinen Signal'in bile yasaklanması gerekir. Çünkü onun da yüzde 100 güvenli olduğunu kimse söyleyemez.

VERİLER YABANCI ÜLKEYE GİDİYOR

Kaldı ki verilerin tamamı şifreli olsa bile yabancı bir ülkeye gidiyor. Sizin devlet sırlarınız, operasyonel bilgilerin yer aldığı konuşmalarınız, kritik belge ve dokümanlarınız uçtan uca şifrelemeyle korunsa da yabancı istihbarat servisleri bunlara erişebilir.

İsrailli siber casusluk şirketleri başta olmak üzere Avrupalı pek çok firma, hatta ABD'deki teknik istihbarat servisi NSA bile görüşmeleri okuyabilecek ve verilere erişebilecek casus yazılımlar geliştiriyor. Burada önemli olan nokta verilerin Türkiye'de kalması.”

“Dolayısıyla veriler yurtdışında oluyor. Bunlar şifreli olarak saklansa da kimse bunlara erişilemeyeceğini garanti edemez”

YERLİ UYGULAMA UNUTULDU

“Bir zamanlar WhatsApp Türkiye'de boykot edilince yerli bir uygulamaya geçilmişti. Ancak bugün yine herkes eskiye döndü. Demek ki eksik noktalar var.

Bu iş sadece belirli kurumların değil, devletin meselesi olmalı... Üst otoriteden bu konuda bir adım gelmeli ve gerekli kurumlara çalışmaların başlaması için talimatlar verilmeli. Bunu çok geç olmadan yapmalıyız. Aksi halde Türkiye her açıdan ciddi sonuçlara neden olabilecek bir zafiyetle karşı karşıya kalabilir.”

SON VİDEO HABER

Kayıp mezar: 40 bin lira için öldürüldüğü ortaya çıktı

Haber Ara