Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Dünyanın konuştuğu teknolojiye yerli çözüm! Türk mühendisler geliştirdi

Son zamanlarda popüler hale gelen yapay zeka asistanı ChatGPT'ye Türk mühendisler yerli çözüm üretti.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-01-16 12:33:36

Dünyanın konuştuğu teknolojiye yerli çözüm! Türk mühendisler geliştirdi

Türk mühendisleri, son dönemde dünya çapında dikkat çeken doğal dil işleme alanındaki yapay zeka modellerine karşılık olarak milli bir çözüm geliştirdi. Savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümleriyle öne çıkan HAVELSAN, yapay zeka çalışmaları kapsamında "milli GPT" ürünü geliştirdi. Bu ürün, "Üretken yapay zeka" kategorisinde yer almakta olup, "Multifunctional Artificial Intelligence Network" kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve aynı zamanda "ana" karşılığına gelen "MAIN" ismiyle adlandırıldı.

HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ürün Mühendisi Osman Kavaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket bünyesinde farklı yapay zeka projeleri yürütüldüğünü ve metinler, görseller ve sesler üzerinde belirli algoritmalar geliştirdiklerini belirtti. Kavaf, özellikle OpenAI'ın ChatGPT başarısını öngörerek bir yıl önce HAVELSAN'da GPT modelleri üzerine çalışmalara başladıklarını ifade etti.

GPT modelinin ilk sürümünün hazır olduğunu belirten Kavaf, bu ürünün kamu ve askeri kurumların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak geliştirildiğini ve yerli Türkçe GPT'nin bir yıl süren proje çalışmalarının ardından tamamlandığını söyledi. Lansmanın planlandığı tarih ise 1 Şubat olarak belirlendi.

HAVELSAN GPT'nin temel özelliklerine vurgu yapan Kavaf, özetleme yeteneğine sahip olduğunu, açık kaynaklı verilerden bilgi çekebildiğini ve kod yazma özelliği bulunduğunu belirtti. Ancak, bu temel fonksiyonların çeşitlendirilebileceğini ifade etti. Özellikle kamu ve askeri kurumlar için öncelikli olarak geliştirilen bu ürünün halka açık bir kullanıma sunulmayacağını, projenin sonraki aşamalarında ise halka açık hizmet verebilecek bir mekanizmanın geliştirilmesi planlandığını belirtti.

HAVELSAN GPT'nin dikkat çeken bir özelliği, donanım seti ile çalışması. Kavaf, bu özelliğin veri güvenliği açısından önemli bir katkı sağlayarak, veri kaçağı riskini önlediğini ifade etti. Bu yöntemin henüz piyasada bulunmadığını ve HAVELSAN'ın bu alanda bir fark yaratmayı hedeflediğini belirtti.

Kavaf, projenin akademisyenlerden oluşan bir ekip tarafından yürütüldüğünü ve bu ekibin zamanla genişleyerek yaklaşık 20 kişilik bir kadroya ulaşmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca, HAVELSAN'ın üniversitelerle yaptığı anlaşmalarla stajyer öğrencilere ve aday mühendislere süreçlere kademeli olarak dahil olduklarını vurguladı.

Lansman tarihinin, donanım altyapısını güçlendirecek şekilde belirlendiğini ifade eden Kavaf, 1 Şubat'ta HAVELSAN'da büyük bir yapay zeka konferansının düzenleneceğini ve bu etkinlikte ürünlerini tanıtacaklarını belirtti. Yapay zeka konusundaki farkındalığın hızla arttığını vurgulayan Kavaf, ilk sürümlerinde metinlere odaklanacaklarını, ancak ilerleyen aşamalarda görüntü ve ses işleme özelliklerini de ekleyerek yapay zekayı daha etkin bir şekilde kullanabileceklerini belirtti.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara