Dolar

34,3826

Euro

36,8470

Altın

2.970,27

Bist

9.184,82

'Eğer bu yarış önlenemezse medeniyet çok ağır bir bedel ödeyecek'

Bir Harvard araştırmacısı, yapay zeka silahlanma yarışının medeniyeti yok edebileceği uyarısında bulunarak, 'ABD ve Çin bu riskleri azaltmanın yollarını bulamazsa, her iki ülke de felaketle karşı karşıya kalabilir' dedi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-04 10:58:27

'Eğer bu yarış önlenemezse medeniyet çok ağır bir bedel ödeyecek'

ABD ve Çin arasındaki yapay zeka silahlanma yarışı rekabeti her geçen gün büyürken, Harvard araştırmacısı, yaşanabilecek olası bir tehlikeye dikkat çekti.

Harvard araştırmacısına göre, yapay zeka silahlanma yarışı rekabetine bir an önce son vermezsek, bildiğimiz şekliyle medeniyet ağır bir bedel ödeyebilir.

Harvard'ın Kennedy Hükümet Okulu'nda kamu politikası okuyan yüksek lisans araştırmacısı Will Henshall, The Boston Globe için "Bu rekabet çok büyük riskler içeriyor" diye yazmıştı."

Araştırmacı Henshall, "ABD ve Çin bu riskleri azaltmanın yollarını bulamazsa, her iki ülke de felaketle karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu.

yapayzeka

Henshall'ın argümanı, yapay zekayı (AI) bir sonraki oyun değiştiren genel amaçlı teknoloji olarak çerçeveliyor ve daha önceki diğer genel amaçlı atılımlarda olduğu gibi, ülkeler onun üzerinde hakimiyet kurmak için ellerinden geleni yapacaklar. Bu durumda, dünya çapındaki ülkeler yapay zekayı gelişmiş silahlara daha fazla dahil etmeye çalıştıkça , bu çok fazla askeri para harcamak anlamına gelir.

"2021 mali yılında, ABD hükümeti yapay zeka Ar-Ge'sine 10,8 milyar dolar harcadı ve bunun 9,3 milyar doları Savunma Bakanlığı'ndan geldi" diye yazan Henshall, bu arada ABD'nin bilgisayar gibi gerekli yapay zeka oluşturma kaynaklarını yapmak için harekete geçtiğini de belirtiyor. Görünüşe göre rekabeti bastırmak için Çin'in eline geçmesi daha zor. "Yapay zekaya yönelik Çin kamu harcamaları daha az şeffaf, ancak analistler bunun kabaca karşılaştırılabilir olduğunu tahmin ediyor."

Daha geniş genel teknoloji geçmişi bağlamında, bu normal bir davranıştır. Yeni icatlar her zaman ulusları ve ekonomilerini güçlendirmiştir ve dünya güçleri, ekonomik, savunma veya bu durumda olduğu gibi, ödüllerden aslan payını almalarını sağlamak için hızla hareket etmektedir.

yapayzeka3

Ancak yapay zeka (Al) kökten farklı olabilir. Araştırmacının yapay zeka tehdidine karşı tercih ettiği bir engel olan bir buhar makinesi A noktasından B noktasına gider. Elbette çökebilir. Bir buhar makinesi filosu bile bir bütün olarak uygarlığı bir yana bırakın, tüm ulusları istemeden yok edebilir.

Akıllı zeka, en azından düşünce deneylerinde bunu çok iyi yapabilirdi. Ve şu anda, bunun olmasını güvenli bir şekilde önlemek için yeterince bilgimiz yok.

Ve bu kadar güçlü teknoloji söz konusu olduğunda önlemlere öncelik vermek gereğinden fazla görünüyor. Belki de Henshall'ın öne sürdüğü gibi, bu hepimizin iyiliği için.

 

Haber Ara