Sağlık alanında yapay zekâ teknolojilerinin kullanımı üzerine çalışan Google'ın Yapay Zeka (Artificial Intelligence/AI) biriminin, ileri seviye meme kanserinin tespiti konusunda patoloji uzmanlarından daha yüksek bir doğruluk oranına ulaştığını açıklandı.
Google AI ekibinin ABD'de San Diego Donanma Sağlık Merkezi ile birlikte yaptığı çalışmada araştırmacılar, lenf nodu biyopsilerini otonom olarak değerlendiren kanser tespit algoritmalarını kullanarak, önemli bir başarı oranı yakaladı. Araştırmada kullanılan Google'ın derin öğrenme aracı, iki patoloji slaytı setini kullanarak tümörlerin karakteristik özelliklerinin tespitini mümkün hâle getirdi.
Bu sistemin kanserin yayılmasını çok farklı koşullarda görebildiği ifade edilen araştırma sonucuyla ilgili yapılan açıklamada, Google'ın derin öğrenme (deep learning) modelini temel alan yapay zeka algoritmasının kanserli ve kansersiz slaytlar arasındaki farkı yüzde 99.3 oranında doğru tespit edebildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ayrıca geliştirilen bu sistemin insan gözünden kaçabilecek küçük yayılımları bile fark edebildiğinin altı çizildi.
SIÇRAMALARI DAHA KISA SÜREDE TESPİT EDECEK
Patalogların işlediği meme kanseri hastalarının lenf bezlerinden alınan doku örnekleriyle birlikte analiz işlemini yapan yapay zeka modülü, kanser hücresinin ne kadar agresif bir ilerleme kaydettiği ve vücuda ne kadar yayılmış olabileceğini de ortaya koyuyor.
Geliştirilen yöntemin patoloji uzmanları tarafından destekleyici bir araç olarak kullanılabileceğini belirtilirken, LYNA (LYmph Node Assistant) adı verilen bu aracın gelişim sürecinin tamamlanmasıyla kanserin yayılma sürecindeki küçük sıçramaların inceleme süresini de yarı yarıya indirilebileceği aktarıldı.