Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

HAVELSAN'ın Bulut Altı İnsansız Hava Araçları (BİHA) projesi

Geçtiğimiz günlerde milli savunma teknolojisi öncü kurumlarından biri olan HAVELSAN’ın “Sürü Dijital Birliklerimizin yükselen zekası, Bulut Altı Otonom İnsansız Gücümüz geliyor” mesajıyla yaptığı paylaşım, dikkatleri BİHA projesine çevirdi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-23 14:42:23

HAVELSAN'ın Bulut Altı İnsansız Hava Araçları (BİHA) projesi

BİHA'lar nerede kullanılıyor?

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan, BİHA'ların (Bulut Altı İnsansız Hava Araçları) ülkemizde aslında uzun zamandır gördüğümüz platformlar olduğunu hatırlattı.

TRT Haber'e değerlendirmede bulunan Doğan, BİHA'ların ülkemizdeki mevcut durumuyla ilgili “Harp sahasında tam konumlandırılamayan ve aslında kabiliyetleri, yapabilecekleri de maalesef net olarak anlaşılamayan platformlar” tanımlamasını yaptı.

Doğan ayrıca “Bulut Altı İHA kavramı, genel olarak taktik ve stratejik veya daha üst irtifalarda seyir eden platformlardan farklı olarak genellikle maksimum irtifası 10-12 bin feet, görev irtifası 6-8 bin feet olarak görevlerini icra eden platformlardır” bilgisini paylaştı.

İstihbarat, keşif ve gözlem

Doğan, bu platformların ortalama 3 ila 5 metre arasında kanat açıklığı olduğuna işaret ederek, söz konusu platformun kullanım alanlarına dair şu ifadeleri kullandı:

“Kalkış ağırlığı 10-100 kg arasında değişebiliyor... BİHA'lar genellikle dolanan mühimmat veya ISR yani istihbarat, keşif ve gözetim amacıyla kullanılıyor.

Bu platformların diğer rakiplerinden farklılığı, özellikle keşif ve gözetim görevleri söz konusu olduğu takdirde çok daha hızlı, çok daha düşük maliyetle ve çok daha güvenilir bir biçimde görevlerini icra edebilme kabiliyetleridir.”

İsrail yapımı Harop ve Harpy

Doğan, şöyle devam etti:

“Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan süreçte yoğun olarak gördüğümüz İsrail yapımı Harop ve Harpy, birer BİHA seviyesi ürünlerdir.

Yine çok sık adını duyduğumuz Boeing Scaneagle ürünü de en önemli BİHA'lardan biri… Scaneagle, maksimum kalkış ağırlığı 22 kilogram olan ve havada 24 saat kalabilen bir platform. Bu süre 22 kilogram bir ürün için muazzam.

Tüm bunların yanında bu platformlar satış fiyatları hiç de az olacak ürünler değil, yüzbinlerce, milyonlarca dolar satış fiyatları söz konusu. İhracat edilme kolaylığı ve pazar payı sivil kullanımlar da göz önüne alınırsa çok yüksek. Tüm bunları alt alta koyunca BİHA'ların önemi daha da ortaya çıkıyor.”

HAVELSAN'ın attığı adımlar

BİHA konusunda HAVELSAN gibi sektörün öncüsü bir kurumun strateji geliştirmeye başladığını bir göstergesi olduğuna işaret eden Doğan, sözlerini şunları söyledi:

“HAVELSAN'ın bu adımı çok ciddi bir kabiliyet kazanımı ve algı değişimini de beraberinde getirecek. Algı değişimi çok önemli bir konu. Maalesef BİHA'lar üzerinde yapılan birçok üniversite çalışması, ülkemizin önde gelen çeşitli savunma sanayii merkezli kişi ve kurumlarca önemsiz veya gereksizmiş gibi görünüyordu.

Bugün HAVELSAN gibi şirketlerimizin bu alanda faaliyetleri ile bu algının kırılması, gelecekte bu alanda çok önemli başarılara imza atabiliyor olabileceğimizin bir kanıtı. Ben bu açıdan oldukça mutlu ve heyecanlıyım. Umarım HAVELSAN ülkemizde bu platformlara olan algıyı kökünden sarsacak bir başarıya imza atar ve Türk savunma sanayii yeni bir başarı öyküsü yazabilir.”

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara