Huawei bugün gerçekleştirdiği etkinlikle birlikte yeni işletim sistemi HarmonyOS 2.0 özellikleri hakkında bilgi verdi. HarmonyOS 2.0 ile birlikte kullanıcılar artık birçok cihaza bağlanabilecek.
Apple ile kıran kırana verdiği yarıştan kopmak istemeyen Huawei, kendi ekosistemini kurarak fark yaratmak istiyor. Erişilebilirlik ve sürdürebilirlik konularına yoğunlaşan Huawei, HarmonyOS 2.0 ile bu sorunları kökten halletmek istiyor. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarlanan yeni işletim sistemi sayesinde kullanıcı deneyimi daha kaliteli hale gelecek.
HarmonyOS uygulama fremawork, Huawei DevEco, OpenArk derleyici ve 13.000'den fazla API erişimi ile kullanıcı memnuniyetini üst düzeye çıkarmak isteyen şirket, cihazlar için dağıtık sanal veri yolu havuzu (Disturbeted Virtual Bus Pools) teknolojisini kullanacak.
10 ms altında gecikme süresi, 2.4 Gbps veri aktarımı ve yüzde 30 daha az veri kaybını hedefleyen sistem, cihazlarda hızlanmayı en yüksek seviyeye çıkarmak istiyor. Huawei, dağıtık veri yönetimi ile cihazlar arasındaki veri akışı trafiği azalacak. Bu sayede hızlıbir şekilde kullanıcılar istediği dosya, döküman vs. gibi belgeleri saniyeler içerisinde istenile Huawei cihazına aktaracak. Biz bu özelliği Apple'dan 'Air Drop' olarak tanıyoruz.
Samba protokolüne göre 4 kat daha hızlı okuma ve yazma imkanı, iOS Core Spotlight sistemine göre 1.2 kat daha hızlı arama imkanı ve dağıtık veritabanı sayesinde ContentProvider'dan 1.3 kat daha hızlı bir teknoloji geliştirildi.
Firma, geliştirilen güvenlik sistemi sayesinde cihazlar arası iletişimin daha güvenli hale geldiğini belirtti.
Çekirdek seviyesinde (Kernel-level) güvenliğin de artırıldığını belirten şirket, bu sayede IoT cihazların diğer markalara göre daha güvenli hale geldiğinin altını çizdi. Dışarıdan gelen saldırılar için hazırlanan güvenlik duvarı ve ağ içerisinde gerçekleşecek saldırılar için geliştirilen yapay zeka sistemi sayesinde kötü niyetli kullanıcıların cihazlara erişimi zorlaşacak.
HarmonyOS ekosistemine girişin daha da kolaylaştığını belirten firma, açık kaynak sistemler sayesinde geliştiricilerin 10 milyonlarca cihaz için uygulama geliştirebileceğini açıkladı. Ayrıca OpenHarmony ile birlikte gelen 17 alt sistem (Subsystem) ve 134 kod deposu (Code Repostories) sayesinde geliştiriciler birçok cihaz için kendi sistemlerini oluşturabilecek.
Firma, geliştirilen yeni özellik sayesinde kullanıcılar mobil cihazlarını oyun kontrolcüsü olarak kullanabilecek. Vücut hareketleri ile oynanan oyunlar için kullanıcı deneyimini artırdıklarını belirtti.
Çalışanların internet üzerinden gerçekleşen toplantılar için yeni bir sistem geliştirdiklerini belirten firma kullanıcı deneyimini artırmayı hedefliyor. Geliştirilen sistem sayesinde toplantılara QR kod ile erişim, çoklu ekran desteği ve anlık not alma gibi özelliklerin kullanıcı deneyimini artıracağını belirten şirket, toplantıların daha verimli geçeceğini açıkladı.
Firma, yeni geliştirdiği ekosistem sayesinde akıllı telefonda yer alan navigasyon özelliğini diğer giyilebilir cihazlar üzerinden kontrol etme imkanı sunacaklarını belirtti.