İlk defa galaksinin dışında ‘oksijen’ bulundu
Şangay Gözlemevi'ndeki gökbilimci John Wang, ilk kez yaşam gazı olarak bilinen oksijenin, güneş sistemini içeren galaksinin dışında bulunduğunu söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2020-02-23 12:08:22

Güncelleme Tarihi: 2020-02-23 12:08:22

İlim adamları yeni bir keşfin kapısını araladılar. 

Şangay Gözlemevi'ndeki gökbilimci John Wang, ilk kez yaşam gazı olarak bilinen oksijenin, güneş sistemini içeren galaksinin dışında bulunduğunu söyledi.

Gökbilimci John Wang, astronomi dergisi ‘Physics'e yapıtığı açıklamada, keşfin güneş sistemini içeren galaksinin dışındaki ilk oksijen bulgusunu temsil ettiğini belirtti.

Oksijen bulunan galaksinin ‘Markarian 231' olarak adlandırıldığını ve Samanyolu'ndan 581 milyon ışık yılı uzakta olduğunu dikkat çeken gökbilimci Wang, oksijenin sıcak gaz bölgesinden enerji elde eden kara deliklerden sızdığını göstermesini ise ilginç olduğunu söyledi.

Gökbilimce John Wang, yeni oksijen keşfinin, galaksinin dışında daha fazla oksijen olup olmadığı konusunda araştırmacılara yeni kapılar açacağını belirtti.

GALAKSİ NEDİR?

Galaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan sistemdir. Galaksi adının kökeni, eski Yunancadan gelmektedir.

Samanyolu ya da Kehkeşan,içinde Güneş Sistemi'nin de bulunduğu gök ada. Yerel Küme'nin bir parçası olan çubuklu sarmal türde bir gök adadır. Gözlemlenebilir Evren'deki milyarlarca gök adadan sadece bir tanesidir.