İstanbul Havalimanı geleceğe teknolojiyle hazırlanıyor
Dünyanın önde gelen havalimanlarındaki teknolojik harikalar adım adım İstanbul Havalimanı’nda da yer almaya başlıyor.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-09 14:43:53

Güncelleme Tarihi: 2020-01-09 14:43:53

Dünyaca ünlü havalimanları, artan uçak trafiği ve yolcu sayısını yönetmek için yapay zekâ uygulamaları ile robotlardan yararlanıyor.

Akıllı sistemlerle ön planda olan Changi, Incheon, Heathrow, Hong Kong, Münih ve Vancouver havalimanları büyük beğeni topluyor.

İstanbul Havalimanı da rakiplerinin gerisinde kalmıyor. İlk etabı 29 Ekim 2018'de açılan havalimanı güçlü dijital ağıyla dikkat çekiyor. Modern ve konforlu terminal binasında yolcuların yer ve yön bulmaları için Beacon (Bluetooth Tabanlı Etkileşim Teknolojisi) devrede.

Check-in alanlarının yakınında bulunan kiosklar da danışman ve rehber görevi görüyorlar. Sorulan sorulara anında cevap veriyorlar.

Havalimanında binlerce termal kamera, pek çok sensör ve radar aktif durumda olup güvenliği temin ediyorlar.

Akıllı uygulamalar, yolculara zaman kazandırıyor. 

Biyometrik geçiş sistemi saniyeler içerisinde pasaport kontrolü yapmaya imkân tanıyor. Bagaj teslim sistemi ise bavulların ve çantaların hızlı bir şekilde kaydettirebilmelerini sağlıyor. Çevrimiçi olarak ya da havalimanı kiosk makinelerinde kayıtlarını yaptıranlar, bagajlarını tartıp biniş kartlarını kullanarak bavullarına ve çantalarına etiket üretebiliyorlar.

Alışveriş çok kolay

İstanbul Havalimanı'nda alışveriş yapmak çok kolay. Havalimanında 3-D hologram sistemleri, akıllı alışveriş arabaları, mobil yazar kasalar bulunuyor. Sihirli Ayna uygulaması da müşterilerin saat ve kıyafetleri sanal olarak denemelerini mümkün kılıyor.

40 bini aşkın LED ve akıllı aydınlatma ürünleri, pisti daha güvenli hale getiriyorlar. Bu ürünler uçak takip sistemleri tarafından paylaşılan verilere göre ışıkları açıp kapatarak durumsal farkındalığı artırıyorlar.

Şaşırtıcı yenilikler yolda

2020'de 4,72 milyar yolcuyu ağırlayacak dünyanın önde gelen havalimanlarını bekleyen yenilikler şöyle:

-Robot Danışmanlar: Gelecek yıllarda terminallerde robotlar yolcuların şikâyetlerini dinleyecek, taleplerini karşılayacaklar. Devriye atıp danışman ve rehber görevini ifa edecekler. Asya-Pasifik havalimanlarında kullanılan robotlar 2020 ve sonrasında havalimanlarına damgalarını vuracaklar.

-5G'li Çözümler: 5G iletişim ağları havalimanlarında yer almaya başladılar. Bu ağlarla yolcular check-in, bagaj taraması, güvenlik ve gümrük aktivitelerini süratle yapabilecekler.

-Blokzincirle Uçuş: Blokzincirin rolüyle yolcu akışıyla etkin bir şekilde başa çıkılabilecek. Pasaport ve vize kontrollerinin manuel yapılmasının önüne geçilecek.

-Biyometrik Geçişler: Biyometrik geçiş bölgeleri yapay zekâyla güçlendirilecek. Parmak izi ve yüz tanıma teknolojisi geliştirilecek.

50 milyon yolcu ağırladı

İstanbul Havalimanı, açılışından bu yana 50 milyon yolcuya hizmet verdi. İstanbul'dan New York'a seyahat eden Kobanbay ailesi fertlerinden Kerem Kobanbay, Aslıhan Zehra Kobanbay, Beliz Kobanbay, Bade Kobanbay, önceki hafta uçuşlarından evvel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan tarafından takdim edilen 50 milyonuncu yolcu plaketini aldılar. İGA Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kalyoncu da Kobanbay ailesine iki adet İGA PASS Premium üyeliği hediye etti. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise tüm aile üyelerine 2020'de kullanabilecekleri açık bileti takdim etti.