Garneau, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ savaşında Kanada teknolojisinin kullanıldığı iddialarına yönelik soruşturma açıldığını ve bu soruşturma sonuçlanana kadar Türkiye'ye askeri mal ve teknoloji ihracat izinlerinin geçen yıl sonbaharda askıya alındığını hatırlattı.
Bakan Garneau, "Bakanlığımız, Milli Savunma Bakanlığı ile istişare içinde, Türkiye'ye gönderilen tüm askeri mallar ve teknolojiler için askıya alınmış ve geçerli tüm ihracat izinlerini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdi. Türkiye'ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlara ulaşan bu incelemenin ardından, 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin bugün iptalini duyuruyorum.'' ifadelerini kullandı.
Alınan kararı, "Bu kullanım Kanada dış politikası veya Türkiye tarafından verilen son kullanım garantileriyle tutarlı değildi." diye savunan Garneau, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
“Bu sabah, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kanada'nın endişelerini dile getirmek, Kanadalı ve Türk yetkililer arasında karşılıklı güven oluşturmak ve son kullanım güvenceleriyle tutarlılığı sağlamak için ihracat izinleri konusunda daha fazla iş birliği sağlamak için bir diyalog mekanizması başlatmak üzere bir görüşme yaptım. Türkiye önemli bir NATO müttefikidir ve NATO iş birliği programlarıyla ilgili başvurular tek tek değerlendirilecektir."
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede aynı zamanda Türkiye'ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamaları konusunda Kanada'nın tutumundan duyulan rahatsızlık iletilerek bu durumun gözden geçirilmesi istendi.
Kanada Hükümeti, geçen yıl ekim ayında Türk silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Dağlık Karabağ'da Ermenistan ordusuna yönelik harekatlarda kullanılmasını gerekçe göstererek, Türkiye'ye SİHA ekipmanı olarak satılan elektro-optik ve kızılötesi kamera sistemlerinin satışını askıya almıştı.
Kaygılarını Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla da paylaştığını söyleyen Kanadalı Bakan Garneau, "İHA'ların bu şekilde kullanımı, Kanada dış politikasıyla ve Türkiye'nin verdiği nihai kullanım güvenceleriyle tutarlı değil" dedi.
Kanada, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda kullanılan Azeri İHA'larının, Kanada firması L3Harris Technologies'in parçası olan L3Harris Wescam tarafından imal edilen görüntüleme ve hedef alma sistemleriyle donatıldığı suçlamalarını değerlendirmek üzere İHA ruhsatlarını Ekim ayında askıya almıştı.
Ottawa'daki Türk Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "NATO müttefiklerimizin ikili ilişkilerimizi etkileyecek ve ittifak dayanışmasına zarar verecek yapıcı olmayan adımlar atmaktan kaçınmasını bekliyoruz" denildi.
Bloomberg