Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Keşfedilen ‘muhteşem' yeni dev galaksiler, astronomların kafasını karıştırdı!

Araştırmacılar 'James Webb' teleskobundan alınan bir görüntünün yardımıyla muhteşem bir keşifte bulundular. Araştırmacılardan biri The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 'Bazıları kendi Samanyolumuz kadar büyük olan galaksiler bulduk. Ancak bu galaksiler, evrenin mevcut modellerinin yüzde 99'uyla ters düşüyor” dedi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-25 13:28:24

Keşfedilen ‘muhteşem' yeni dev galaksiler, astronomların kafasını karıştırdı!

Amerikalı bir araştırmacı, geçen Temmuz ayında James Webb teleskobu tarafından çekilen görüntülerde, görünüşe göre çok eski olan dev galaksiler keşfetti.

Devasa olgun galaksiler, Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra evreni doldurmuş gibi görünüyor ve astronomların kafası karışmış durumda.

Der Spiegel'in bildirdiği gibi, Erica Nelson ve ekibi, özellikle büyük kırmızı ışık lekeleri fark ettiler. Kırmızı ışık lekeleri çok eski yıldızlar için bir sinyal. Astronomların kafası karıştı

6glaksi

Yeni keşfedilen gökyüzündeki altı galaksi...

James Webb Uzay Teleskobu'nun (Webb veya JWST) erken gözlem kampanyası sırasında elde ettiği derin alan görüntülerinde neredeyse Samanyolu kadar büyük ve olgun kırmızı yıldızlarla dolu galaksiler dağılmış gibi görünüyor ve bunlar astronomların başını ağrıtıyor.

Bilim insanları toplam 6 galaksi buldu. Bu 6 galaksi birlikte, bilim insanlarının evrenimizdeki galaksilerin başlangıcı hakkında bildiklerini değiştirme tehdidi barındırıyor. Araştırmacılar "evren kırıcılar" olarak bahsettikleri bu nesnelerin, evrenin mevcut modellerinin yüzde 99'uyla ters düştüğünü söylüyor.

Webb'in ilk veri yayınına dayanan yeni bir çalışmada açıklanan bu galaksiler güçlü teleskopa yalnızca küçük kırmızımsı noktalar olarak görünecek kadar uzaktalar.

Webb görüntülerinde bulunan galaksiler şaşırtıcı derecede büyük ve içlerindeki yıldızlar çok yaşlı görünüyordu. Yeni bulgular, evrenin ilk yıllarında nasıl göründüğüne ve evrimleştiğine dair mevcut fikirlerle çelişiyor ve Webb'in daha az güçlü selefi olan Hubble Uzay Teleskobu tarafından yapılan önceki gözlemlerle uyuşmuyor.

Kimse onları beklemiyordu. Orada olmamaları gerekiyordu. Ve şimdi kimse nasıl oluştuklarını açıklayamıyor.

Görünüşe göre, araştırmacılar başlangıçta bunun bir hata olduğuna, keşiflerinin mevcut teorilerle çelişeceğine inanıyorlardı.

Araştırmacılardan biri The Guardian gazetesine yaptğı açıklamada, "Bazıları kendi Samanyolumuz kadar büyük olan galaksiler bulduk" dedi. Beklenenden daha büyük

galaksiler

Büyük Patlama'dan 500 milyon ila 800 milyon yıl sonra görülen altı aday büyük gökadanın görüntüleri.

Penn State'de astronomi ve astrofizik profesörü ve çalışmanın yazarlarından biri olan Joel Leja, Space.com'a yaptığı açıklamada, "Bu nesneler herkesin beklediğinden çok daha devasa" diyor.

“Zamanın bu noktasında yalnızca minicik, genç, bebek galaksiler bulmayı bekliyorduk ancak daha önce evrenin şafağı olarak anlaşılan şeyde bizimki kadar eski galaksiler keşfettik” diyen Leja, şunları söyledi:
“Doğrulanabilirlerse, bu keşif erken kozmos tarihimizin yanlış olabileceğini ve galaksilerin sandığımızdan çok daha hızlı büyüdüğünü öne sürebilir. Bu, ya evren modellerimizi ya da galaksilerin nasıl başladığına dair anlayışımızı değiştirmemizi gerektirecektir.
Evrenin çok erken dönemlerine ilk kez baktık ve ne bulacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yoktu.Öyle beklenmedik bir şey bulduk ki bu, aslında bilim için sorunlar yaratıyor. Erken galaksi oluşumuna dair tüm tabloyu şüpheli kılıyor."

Yeni araştırmanın ortak yazarı ve Colorado Boulder Üniversitesi'nde astrofizik yardımcı doçenti olan Erica Nelson ise, "Bu galaksilerden biri bile gerçekse, kozmoloji anlayışımızın sınırlarını zorlayacaktır" diyor.

"Biri hariç tüm galaksileri daire gibi görünüyor" diyen Erica, şaşkınlığını şöyle anlatıyor:
"Ekrandaki küçük kırmızı noktaya bakıyorum. Bu bir UFO değil. Ve sonra bana çarpıyor: bu çok farklı bir şey. Çok daha önemli.
Analiz yazılımını küçük iğne deliği üzerinde çalıştırıyorum ve iki sayı veriyor: mesafe 13,1 milyar ışıkyılı, kütle 100 milyar yıldız ve neredeyse kahvemi tükürüyordum. Az önce imkansızı keşfettik. İnanılmaz derecede erken, inanılmaz derecede büyük galaksiler.
Bu mesafeden ışığın bize ulaşması 13 milyar yıl sürdü, yani galaksileri evrenin sadece 700 milyon yaşında olduğu, şu anki 13,8 milyar yıllık yaşının ancak yüzde 5'i olduğu bir zamanda görüyoruz. Eğer bu doğruysa, bu galaksi günümüz Samanyolu kadar rekor sürede çok yıldız oluşturmuştur. Ve birinin olduğu yerde daha fazlası var. Bir gün sonra altı tane bulmuştum." "James Webb" teleskopu muhteşem görüntüler sunuyor

huble_1

Bilim insanları, altı eski, büyük kütleli galaksinin izlerini bulduklarına inanıyorlar. Yaklaşık 13,5 milyar yaşında oldukları ve dolayısıyla Büyük Patlama'dan yaklaşık 500 ila 700 milyon yıl sonra oluştukları söyleniyor. Bu galaksiler oluştuğunda, evren şu anki yaşının sadece yüzde 3'üydü. Aslında galaksilerin bu şekilde gelişmek için yeterli zamanları olmazdı, en azından şimdiye kadarki teoriler böyleydi.

Ancak "James Webb" teleskopunun görüntülerinden elde edilen gözlemler, yeni bir teorinin önünü açabilir. Ancak o zamana kadar araştırmacılar, keşfedilen galaksilerin aslında şüphelenildiği kadar eski ve büyük olup olmadığını araştırmak zorunda.

James Webb Teleskobu, 2021'in sonlarında fırlatıldı. O zamandan beri, uzaydan düzenli olarak muhteşem çekimler yapıldı.

SON VİDEO HABER

Bakan Tekin'den Kürtçe kursları ve laiklik açıklaması

Haber Ara