Arap Savunma web sitesi ‘Arab Defence', Mısır'ın Rus Su-35 savaş uçaklarını satın almaktan vazgeçmesinin nedenlerini gözden geçiren bir rapor yayınladı.
‘Arab Defence web sitesinin raporunda, Su-35 savaş uçaklarının diğer birçok savaş uçağında bulunan aynı özellikleri taşımadığı belirtildi.
RAND Araştırma Vakfı'nın raporunda, Ukrayna kuvvetlerinin Rus işgali sırasında bir dizi Su-35 savaş uçağını düşürdüğüne dikkat çekti.
Raporda, Rus savaş uçaklarının Ukrayna'da kolay hedef olması ve bu uçaklardaki eksikler yüzünden Mısır'ın bu uçakları satın almaktan vazgeçtiği öne sürüldü.
Haberde Mısır'ın, Rus "Su-35" savaş uçaklarının içinde sınırlı aviyonik özelliklerini, dördüncü nesil uçaklara verilen taşıyıcıların yerine getirilmesini ciddi şekilde engellediğini gördüğünü dikkat çekildi..
Havacılık yazarı Tom Cooper, 2022'de Forbes dergisinde yayımlanan bir makalesinde ise, Mısır'ın, Su-35'i satın almak istediği, ancak pasif elektronik optik tarayıcılarla çalışan radarlardaki olumsuzluklar yüzünden bu uçaklardan vazgeçmek zorunda kaldığını söyledi.
Tom Cooper, makalesinde Mısır'ın yaptığı testlerde Fransız Rafale uçaklarının, Rus Su-35 uçaklarının radar sistemlerinden daha başarılı olduğunu kanıtladığını dikkat çekti.
Cooper, “Mevcut 4.5 Nesil Jet Savaş Uçaklarından daha düşük kalitede bir şeyin para ödemesinin hiçbir anlamı yoktu" diye devam etti ve şunları söyledi:
“Mısır, 21 Mart'a kadar teslim edilecek 24 adet Su-35 uçağını almaktan vazgeçti. Su-35 uçağının geleceği İran gibi görünüyor. İran, artan uluslararası izolasyonu yüzünden Rus uçaklarına yönelebilir.”
Mısır medyasında çıkan haberlere göre ise; Rus Su-35 savaş uçaklarının alımından vazgeçilmesine temel sebep olarak, Mısır Hava Kuvvetleri'nin, Su-35SE'nin burun kısmındaki N135 Irbis-E pasif elektronik taramalı bir radar konusunda endişelerinin olduğu gösteriliyor.
Aralık 2021'de Egypt Military tarafından yapılan paylaşımda ise Su-35SE savaş uçakları, ilk kez kuyruk kısmında Mısır bayrağı ile görüntülenmişti.
Arab Defence web sitesinin haberinde, “Mısır, Cezayir ve Endonezya da dahil olmak üzere dünya çapında bir dizi ülke Su-35'i satın almak için Rusya ile anlaşmaları iptal etmeye başladı” denildi.
Öte yandan 3 ülkenin ABD'nin CAATSA yaptırımları tehdidinden dolayı Su-35 siparişlerinden geri adım attığı öne sürülüyor.
Rusya Federasyonu merkezli Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı, ilk uçuşunu 28 Temmuz 1998 tarihinde gerçekleştirdi. Su-27 üzerinden geliştirilen Su-35, NATO tarafından “Flanker-E” ve Batı ülkeleri tarafından ise “Super Flanker” olarak biliniyor.
En teknolojik savaş uçakları arasında yer alan Su-35; karbon-fiber, alüminyum ve titanyum alaşımlardan yapıldı. Ayrıca bu uçakları aktif olarak, Rusya, ve Çin kullanıyor.
Su-35'in bazı teknik özellikleri ise şu şekilde;
10 saate kadar havada kalabilme
Kuyruk kısmında radar sistemi
Çok iyi manevra
Düşük radar izi
Hava hedeflerin 90 kilometre mesafeden tespit edebilmesi