Milyonlarca yıl boyunca hiçbir değişime uğramadan soyunu sürdürdüğü için bilim insanları tarafından 'yaşayan fosil' lakabıyla anılan ve son derece ender görülen fırfırlı köpek balıklarından biri Portekiz'de yanlışlıkla yakalandı. Avrupa Birliği adına, ticari balıkçılığın daha sağlıklı hale getirilmesi üzerine araştırma yapan bir ekip fırfırlı köpek balığına, Portekiz'in Algarve kıyılarında rastladı.
1,5 METRE BOYUNDA
Sabah'ta yer alan habere göre, bilim insanları deniz yüzeyinin 700 metre derinliğinde yakalanan balığın 1.5 metre boyunda olduğunu kaydetti. Çok nadir olarak ele geçirilen fırfırlı köpek balığı denen bu türün 80 milyon yıldır evrime uğramadığı ve dinozorlar zamanından beri aynı vücut yapısına sahip olduğu açıklandı.
Bu türün 19'uncu yüzyıldan sonra keşfedilebildiği belirtildi. 42 aylık bir süreyle hala yaşamakta olan canlılar arasındaki en uzun gebelik süresine sahip olan canlı, 300'den fazla dişe sahip. Konuyu haberleştiren uluslararası basına konuşan uzmanlar ise şu ifadeleri kullandı:
Bir fırfırlı köpek balığına rast gelmeniz neredeyse imkansız. Ama yine de bir mucize gerçekleşir ve bunlardan birini görürseniz, kaçabildiğiniz kadar uzağa kaçın ve muhteşem çenesiyle jilet gibi dişlerinden sakınmaya bakın.