Cep telefonları gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Hemen hemen tüm ihtiyaçlarımıza cevap veren akıllı cep telefonlarının teknolojik gelişimi hızla devam ediyor. Akıllı cep telefonları, alışverişten eğlenceye gündelik hayatta ihtiyaç duyduğumuz neredeyse tüm beklentilerimizi karşılamayı sürdürüyor.
Z kuşağı 80 kez telefonu eline alıyor
2020'de dünya genelinde akıllı telefon kullanıcıları sayısının 3,5 milyarı geçti. Telefon kullanım alışkanlıkları da artış göstemeye devam ediyor.2018'de Amerika'da yapılan bir araştırma, kullanıcıların telefonlarını günde 48 kez açtıklarını ortaya koyarken, Z kuşağında bu sayının 79'a çıktığı görülüyor.
İşlem güçleri artacak
Mobil cihazların kullanımı hızlı artış trendinde. Önümüzdeki döneme damgasını vurması beklenen cep telefonu teknolojilerine bakıldığında ilgin bir tablo ortaya çıkıyor. Önümüzdeki dönemde telefonların işlem güçleri her geçen gün artmaya devam edecek. Böylece cep telefonlarımızla daha yüksek işlem gücü gerektiren uygulamaları sorunsuzca çalıştırılabilecek. Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisinin önümüzdeki sene 3 nm mimarisine dayalı çiplerin seri üretimine başlayacağı biliniyor.
Akıllı ev ve otonom araçlar gelişecek
Yeni süreçle birlikte 5G teknolojisi yaygınlık kazanacak.5G teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte mobil cihaz kullanma deneyimimizin iyileşmesinin yanında; akıllı şehir, akıllı ev çözümleri ve otonom araçların kullanımı konusundaki gelişmelere de tanıklık edeceğiz. 5G tüm dünyada yaygınlaştığında, mobil cihaz kullanım deneyimlerinde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu paralelde; video izleme, oyun oynama ve benzeri aksiyonlar kesintisiz bir şekilde gerçekleşecek.
Şarj süreleri uzatılacak
Halen mobil cihazlarda lithium-ion piller kullanılıyor. Cep telefonlarının sürekli artan enerji ihtiyaçları kapsamında bu alanda yapılan çalışmalar da devam etmekte. Bir telefonu 5 güne kadar çalıştırabilecek ve doğaya daha az zarar veren yeni nesil pil teknolojileri üzerine çalışmalar mevcut. Kablosuz şarj teknolojilerinde de gelişmeler yaşanıyor. İlerleyen süreçte kullanıcıların kablosuz şarja daha fazla adapte olabileceği öngörülüyor. Wi-Fi ya da benzeri bir radyo frekans yöntemi ile kablosuz şarj teknolojilerinin geliştirilmesi konusundaki teorik çalışmalar daha da hızlanacak
Lens ve kamera teknolojisi hızlanacak
Multimedya içeriğini destekleyen uygulamalar ve sosyal medya platformlarının sayısı arttıkça daha kaliteli içerik üretebilecek ekipmana sahip telefonlara olan ihtiyaç da artıyor. Üreticiler her yeni model telefonda daha iyi bir lens ve daha kaliteli görüntü sağlayan kameralar geliştirme gayretinde. Önümüzdeki yıllarda ön ve arka kameraları daha iyi görüntü kaydeden ve film çekmeye bile olanak tanıyan cep telefonu modelleriyle karşılaşacağız
Sanal gerçeklik eğitime odaklanacak
Son dönemde “sanal gerçeklik” kavramı yaygınlık kazandı. Farklı alanlarda kullanımına şahit olduğumuz sanal gerçeklik teknolojisinin, cep telefonlarına entegre edilerek uzaktan eğitim ve çalışma sisteminin yaygınlaşması kapsamında, eğitim, personel yetiştirme gibi alanlarda da kullanılabileceği tahmin ediliyor.
Yeni teknoloji kaçınılmaz
“Yapılan araştırmalar akıllı cep telefonu kullanımının sürekli arttığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulunan İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen ise şu yorumu yapmıştı: "Gerek sosyal medya platformlarının yaygınlaşması gerekse de her ihtiyaca cevap veren uygulamaların yaygınlaşmasıyla bu oran katlanarak artmaya devam edecektir. Bu kapsamda yeni teknolojilerin geliştirilmesi de tabi kaçınılmaz oluyor. Önümüzdeki dönemde geliştirilecek yeni çipler, 5G teknolojisi, yeni nesil bataryalar ve sanal gerçeklik teknolojilerinin hayatımızda daha çok yer edineceğini düşünüyoruz”