Savunma sanayisinin silahlı robot köpekleri
Türk savunma sanayisindeki yeteneklerin kullanılmasıyla geliştirilen silahlı robot köpekler göreve hazırlanıyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-11-04 16:47:21

Güncelleme Tarihi: 2024-11-04 16:50:09

Dünya genelinde teknolojik gelişmeler hızla ilerlerken robotlar, muharebe alanlarında da önemli roller üstlenmeye başladı.

Yerli şirketlerin işbirliği sahaya çıktı

Bu teknolojinin Türkiye`deki örneklerinden biri Quad Robotics ve Savhatek işbirliğiyle geliştirildi. Savhatek'in Antalya'da ürettiği, uzaktan kumandalı ve hafif silah kulesi, robot köpeklerin üzerine monte edilerek hem keşif yapabilen hem de hedeflere karşı doğrudan müdahale edebilen bir yapı oluşturuldu.

Bu kulelerin, şehir içi savaşlar olarak da bilinen meskun mahal muharebelerinde etkin görev yapabilmesi, muharebe sahasında önemli avantaj sağlıyor. 7,62 ve 5,56 kalibre silahlarla donatılmış robot köpekler, 400 metreye kadar etkili menzile sahip, 25 ile 600 metre mesafeden gövde hedeflerine nokta atışı yapabiliyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilen testlerde, robot köpeklerin hem 7,62 hem de 5,56 kalibre silahlarla seri atış yeteneği de değerlendirildi.

Yapılan testlerde, robot köpeklerin yüksek performansla geri tepmeyi en aza indirerek hedef üzerinde nişangahı sabit tuttuğu ve hedefleri yüksek doğruluk oranıyla vurabildiği gözlemlendi.

Özellikle seri atışlarda dahi robotların hedefe odaklanmış yüksek performansı, sahada etkili bir avantaj olarak öne çıkıyor.

Keskin nişancı yarışmasına konuk olacak

Silahlı robot köpek, atış testlerinin ardından 11-17 Kasım tarihlerinde Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Asayiş Vakfını Destekleme AŞ markası olan JAVDESTUR organizasyon ve koordinesinde Foça Jandarma Albay M. Remzi Kızılsu Atış Alanı`nda icra edilecek Boran VI Yarışması`na katılacak.

Quad Robotics ve Savhatek yetkililerinin eşlik edeceği silahlı robot köpek, keskin nişancıların yanında gösteri atışı yapacak ve performansından örnekler sergileyecek.