Silikon Vadisi, teknolojiye yön veriyor
ABD'deki risk sermayesi yatırımlarının üçte bir Silikon Vadisi şirketlerine yapılmaktadır. Bu nedenle bölge, girişimcilik ekosisteminin ve bilimsel gelişimin merkezi haline gelmiştir

Oluşturma Tarihi: 2021-02-19 23:00:50

Güncelleme Tarihi: 2021-02-19 23:00:50

Silikon Vadisi'nin adı bölgede yoğun bir şekilde çip (yonga) üretimi yapan teknoloji şirketleri olmasından kaynaklanmaktadır. "Silikon kırmık" çip anlamına gelir ve bu kelimeden yola çıkılarak bölge çip üretilen vadi de diyebileceğimiz anlamla Silikon Vadisi adını almıştır.

Dünyanın en önemli teknoloji merkezlerinden biri Silikon Vadisi. Son on yıllık süreçte Silikon Vadisi gündemde önemli bir ağırlık kazanırken bilim ve teknolojik çalışmalarına da ön ayak olan bir bölge.

Başta Avrupa ülkelerinden gençler ve Türk gençlerinin bu bölgeye ilgisi de artıyor. Bilim ve teknoloji alanında gelişim gösterip, yatırımlarını bu alana kaydırmak isteyen şirketler için de Vadi rehberlik hizmeti sunuyor.
Türkiye'deki startup şirketlerin ve melek yatırımcıların ilgi odağında bulunan bu Vadiye kısaca göz atabiliriz....

Yeri neresi?

Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan; ileri teknoloji, inovasyon, risk sermayesi ve sosyal medya şirketlerinin küresel merkezi olarak görülen bölgenin gayriresmî adı. Coğrafi olarak Santa Clara Vadisi'ni kapsarken Silikon Vadisi'ndeki en büyük şehir San Jose, Kaliforniya'nın en büyük üçüncü ve ABD'nin en büyük onuncu şehri.Silikon Vadisi'nde kurulan ilk şirketler, General Electric (1876) ve Kodak'tır (1888). Bu şirketler günümüzde de faliyetlerini sürdürmekte.

250 bin teknoloji işçisi

ABD'deki risk sermayesi yatırımlarının üçte bir Silikon Vadisi şirketlerine yapılmaktadır. Bu nedenle bölge, girişimcilik ekosisteminin ve bilimsel gelişimin merkezi haline gelmiştir. Silikon tabanlı entegre devre, mikroişlemci, mikrobilgisayar ve daha birçok teknoloji Silikon Vadisi'nde icat edilmiştir. 2013 itibarıyla bölgede yaklaşık 250.000 teknoloji işçisi çalışmaktadır.

Dünya devlerini barındırıyor

Silikon Vadisi'nin aynısını inşa etmek neredeyse mümkün değil. Dünyanın ünlü markaları HP, Google, Sun, Intel ve You Tube gibi kurucularının ortak yanı ise hepsinin Stanford Üniversitesi'nden mezun olması… Burası adeta bir yetenek fabrikası ve dünyanın çeşitli ülkelerinden de beyin göçü alıyor. Önemli uluslararası firmaların konuşlandığı vadi, yaklaşık 1 trilyon Dolar'dan fazla bir pazara sahip.

Türk rakibi geliyor

Türkiye'nin geleceği açısından stratejik öneme sahip vadi için ilk girişimi 2011'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başlattı. Mayıs 2015'te temelleri atılan Bilişim Vadisi, milli teknoloji hamlesi ile faydalı teknolojilerin ulusal ve uluslararası alanda öncüsü olma vizyonu ile çalışmalarını sürdürüyor. Son yıllarda savunma sanayiindeki teknolojik başarıların diğer alanlara da yayılması için girişimcilere zemin oluşturan merkez, GAP'tan sonraki en büyük proje..
Türkiye'nin, ilk ve en büyüğü özelliğini taşıyan tematik teknopark aynı zamanda istihdama da büyük katkı verecek. Birinci etap yüzde 100 doluluğa ulaştığında 10 bin çalışan olacak. 5 etap tamamlandığında 100 bin kişilik nitelikli istihdamla ülke ekonomisine katkı sağlayacak.. Bilişim Vadisi Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Muallimköy'de 3 milyon metrekarelik bir alanda 5 etap olarak planlandı. Vadinin 200 bin metrekarelik birinci etabında 74 şirket çalışmaya başladı..