'Spam' 39 yaşında
Afrika’da bir prens olduğunu iddia edip sizden para kaçırmasına yardım etmenizi isteyen kişilerden, fuhuş mesajlarına, çekiliş yalanlarından 'satış' dolandırıcılığına... Spam mesajlar 39 yaşında. Peki 39 yıl önce internet mi vardı?

Oluşturma Tarihi: 2017-05-08 14:38:25

Güncelleme Tarihi: 2017-05-08 14:38:25

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Dünya Halleri'nin haberine göre 'istenmeyen mesajlar' olarak tanınan spam 39 yaşında.

200 MİLYON DOLARLIK ENDÜSTRİ

San Jose Devlet Üniversitesi Profesörü Scot Guenter, “Hepimiz her gün bu mesajları önlemek ya da tüm önlemlere rağmen bize ulaşanları silmek için çalışıyoruz” diyor. 200 milyon Dolar'ı bulan bir endüstri haline gelen reklam mesajları, e-posta kullanımımızı ve dijital hayatlarımızı etkiliyor. Bir dönem ‘yeni bir ürün' olarak hayatımıza giren tanıtım mesajları, çıkış alanı olan e-posta ortamından bugün cep telefonu bildirimlere ve mesaj servislerine de sıçramış durumda.

'EVİMİZDE TANIMADIĞIMIZ BİRİLERİ VAR'

Mountain View Bilgisayar Tarihi Müzesi Küratörü Chris Garcia “Telefonlarımız artık bizim evimiz. Ailemiz ve arkadaşlarımızla burada iletişim kuruyoruz. İstenmeyen mesajlar sebebiyle, evimizde sürekli tanımadığımız birileri varmış gibi hissediyoruz” diyor.

ENGELLENMESİ İÇİN 20 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Her yıl sadece ABD'de istenmeyen mesajları engellemek için 20 milyar Dolar harcanıyor.

'ASLA BİTMEYECEK'

Guenter “Bu asla bitmeyecek bir savaş. Hack'ler, sızıntılar, kandırmacalar ve reklam botları asla durdurulamayacak” diyor. Artık daima reklam içerikli mesajlara hazırlıklı olarak yaşamamız gerektiğini belirten Guenter, “Bu mesajlar ne kadar gelişirse biz de koruma yöntemlerini o kadar geliştirmeliyiz… ama zaten bir süre sonra alışmış oluyoruz” diyor.

'SPAM'IN TARİHİ NEDİR?

1 Mayıs 1978'de, Massachussetts Dijital Ekipman Şirketi adına pazarlamacı olarak çalışan Gary Thuerk, internetin ilk sürümlerinden birisi olan Arpanet üzerindeki 400 kullanıcıya bir reklam mesajı gönderdi.

Kaliforniya'daki teknoloji topluluğuna erişebilmek için böyle bir yöntemi tercih eden pazarlamacı, kısa sürede ciddi tepkilerle karşılaştı. New York Times'a göre, o ilk reklam mesajını alan "şanslı" kişilerden biri, daha o dönemde bu yöntemi ‘kötüye kullanım' olarak nitelemişti. Richard Stallman adlı bir başka kullanıcı ise herkese gönderilip de kendisine ulaşmayan bu mesajın varlığından haberdar olunca kendisini kandırılmış hissetmişti. Stallman bugün geriye baktığında “Sözlerimi yedim” diyor.