Stephen Hawking'den 'yapay zeka' eleştirisi
Ünlü fizikçi Stephen Hawking, yapay zeka için 'Medeniyet tarihinin en kötü olayı olabilir' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-11-09 17:17:15

Güncelleme Tarihi: 2017-11-09 17:17:15

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Toplumun yapay zekanın gelişimini kontrol etmenin bir yolunu bulamaması durumunda yapay zekanın "medeniyet tarihinin en kötü olayı" olabileceğini savunan ünlü fizikçi Stephen Hawking, "Bilgisayarlar teoride insan zekasını taklit edebilir ve onu aşabilirler" diye konuştu.

"YAPAR ZEKA 'BİZİ YOK MU EDECEK' BİLEMİYORUZ"

Geleceğin belirsiz olduğunu söyleyen Stephen Hawking, "Etkili bir yapay zeka yaratmak medeniyet tarihimizin en büyük olayı olacaktır, ancak en kötü olayı da olabilir, bunu bilmiyoruz, o yüzden yapay zeka bize yardım mı edecek, bizi umursamayacak mı ya da bizi yok edecek mi bilmiyoruz" diye konuştu. Yapay zeka için hazırlanılması ve olası risklerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Hawking, "tehlikeleri getiriyor, güçlü otonom silahlar ya da çoğunluğu bastırmak için yeni yollar gibi" dedi.

"YASAL ÇALIŞMA GEREKİYOR"

Hawking, yapay zekanın etkili bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek, konuyla ilgili yasal çalışmanın da yapılması gerektiğini bildirdi. Stephen Hawking, "Ben iyimserim ve dünyanın iyiliği için bir yapay zeka oluşturabileceğimize, onun bizimle uyum içinde çalışabileceğine inanıyorum. Ancak tehlikelerin farkında olmalı, onları tanımlamalı ve en etkili idareyi kurmalıyız ve sonuçlar için önceden hazırlanmalıyız" dedi.

HAWKING YALNIZ DEĞİL

SpaceX ve elektrikli otomobil üretici Tesla'nın kurucu CEO'su Elon Musk da söz konusu projeye mesafeli duruyor. Musk, yapay zekânın insanlık için en büyük tehlike olabileceğini söylüyor.  Musk, geçtiğimiz aylarda paylaştığı tweette "Yapay zeka güvenliğinden korkuyorsanız, korkmaya devam etmelisiniz. Çünkü Kuzey Kore'den daha riskli" ifadelerini kullandı. Musk, paylaşımına ‘En sonunda, makineler kazanacak' yazılı da bir poster ekledi. Fakat Elon Musk'ın yorumları, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'i kızdırdı. "Bu konuyla ilgili görüşlerim gayet net. İyimserim. Hayırcıları ve kıyamet senaryosu uyduranları anlamıyorum. Gerçekten olumsuz ve bazı yönlerden de sorumsuz buluyorum" diyen Zuckerberg,  Yapay zekanın kendisini endişelendirmediğini belirterek "Yapay zekanın gelecekte insanlara zarar vereceğini duyduğumda, teknolojinin her zaman iyi ya da kötü şeyler için kullanılabileceği biliyorsunuz, bu yüzden nasıl oluşturduğunuza ve nasıl kullanılacağına dikkat etmelisiniz. Fakat yapay zeka sürecini yavaşlatmayı tartışanları anlamıyorum. Gerçekten bunu aklım almıyor" ifadelerini kullandı. Bir kullanıcının bu konuşmayla ilgili attığı bağlantıya, Mark şöyle yanıt verdi: "Bu konuyu Mark'la konuştum. Konuyu pek anlamıyor."

İLK YAPAY ZEKA BAKANI

Öte yandna dünyada da yapay zeka çalışmaları hız kazanıyor. Geçtiğimiz ay Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kabinesinde yeni bir bakanlık oluşturarak “yapay zekâdan sorumlu” olarak çalışacak bir bakan atadı. BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un Twitter'dan duyurduğu gelişmeye göre BAE'nin ilk “yapay zekâ bakanı” 27 yaşındaki Omar Bin Sultan Al Olama oldu.

Ülkenin bakanlığı kursa da yapay zekaya ilişkin herhangi bri hukiki çalışma yapıp yapmadığı ise bilinmiyor.