Teknofest’te Sağlıkta Birincilik: Yerli Sperm Analizi Yazılımı Geliştirildi
İstanbul Medipol Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği yerli yapay zeka tabanlı sperm analiz yazılımı, TEKNOFEST Adana’da sağlık kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Proje, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor!

Oluşturma Tarihi: 2024-10-08 07:33:09

Güncelleme Tarihi: 2024-10-08 07:34:31

İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi öğrencileri, yerli yapay zeka tabanlı sperm analiz yazılımı ile TEKNOFEST Adana'da sağlık kategorisinde birincilik kazandı. Bu yazılım, erkeklerde kısırlık tanısında kullanılacak ve Türkiye'de bu alanda ilk olma özelliği taşıyor.

YERLİ SPERM ANALİZ YAZILIMI İLE BİRİNCİLİK

İstanbul Medipol Üniversitesi öğrencileri, TEKNOFEST 2024'te "Bilgisayar Destekli Sperm Analizi" projesiyle sağlık kategorisinde birinci oldular. Proje ekibi, Hacı Burhanettin Yıldırım, Mustafa Salih Gücez ve Mehmet Berke İşler'den oluşuyor. Öğrenciler, bu projeyi İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin iş birliğiyle geliştirdi.

"BİLGİSAYAR DESTEKLİ SPERM ANALİZİ"

Geliştirilen yerli yazılım, spermin yoğunluk, morfoloji ve hareketlilik gibi temel parametrelerini hızlı ve otomatik bir şekilde analiz edebiliyor. Yazılım, laboratuvarlardaki manuel işlemleri hızlandırarak, insan hatalarını minimize etmeyi amaçlıyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Projeyi geliştiren öğrencilerden Mehmet Berke İşler, Türkiye'de bu alanda daha önce yapılmamış bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Projenin patent başvurusunu yaptıklarını söyleyen İşler, bu yazılımın yurt dışına bağımlılığı azaltacağını vurguladı. Projenin diğer üyesi Mustafa Gücez ise hedeflerinin tüp bebek merkezleri başta olmak üzere birçok alanda erkeklerde kısırlığı tespit eden bir tanı yöntemi geliştirmek olduğunu ifade etti.

ÇALIŞMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Projede yer alan Hacı Burhanettin Yıldırım, sperm analizinin laboratuvarlarda manuel olarak yapıldığını ve bu yöntemin kişiye bağlı olarak sonuçlarının değişebildiğini belirterek, geliştirilen yazılımın bu süreci objektif ve daha hızlı hale getirdiğini söyledi. Ayrıca yazılımın doğruluk oranlarının yüksek olduğunu ve yapay zeka modelleri kullanılarak daha da geliştirileceğini ekledi.