Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Uçtan uca şifreleme nedir?

Uçtan uca şifreleme nedir? WhatsApp'ın zorunlu kıldığı sözleşmenin ardından, güvenlik konusundaki açıklar ve uçtan uca şifrelemenin ne olduğu merak edilmekte. Telegram ve Signal gibi uygulamalarda da kullanılan uçtan uca şifreleme sisteminin mantığı nedir? Hangi uygulamalar uçtan uca şifreleme kullanıyor? Uçtan uca şifreleme olmadığında üçüncü şahıslar bilgilere ulaşabilir mi?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-17 15:02:13

Uçtan uca şifreleme nedir?

Pek çok sohbet uygulaması uçtan uca şifreleme güvenlik protokolünü kullanarak mesajlarınızı, sesli ve görüntülü aramalarınızı, multimedya dosyalarınızı ve diğer tüm verilerinizi koruduklarını taahhüt ediyorlar.

Asıl adı "End-to-end encryption" olan ve "E2EE, E2E" gibi kısaltmalar ile ifade edilen uçtan uca şifreleme bir güvenlik protokolüdür. Mesajların yalnızca gönderici ve alıcı tarafından görüldüğü bir iletişim sistemdir. Bu iletişim sisteminde ileti, protokol dahilinde şifrelenir ve internet servis sağlayıcı, ağ yöneticisi, hizmet sağlayıcı gibi üçüncü taraflar ileti içeriğini görmeden, ancak alıcının eline ulaştığı zaman şifre çözülür.

E2E uçtan uca şifreleme protokolü ile bizzat sohbet uygulama hizmetini sağlayan şirket bile üçüncü taraf kabul edilir ve ileti içeriği tam bir gizlilik içerisinde gönderilir. Şifrelenen iletiler olası hacker saldırılarından, sisteme yetkisiz giriş yapılabilecek gizli arka kapılardan ve tüm diğer üçüncü taraflardan gizlenir.

Hangi Uygulamalarda Uçtan Uca Şifreleme Güvenlik Sistemi Kullanılıyor?

- Signal

- Telegram

- Bip

- WhatsApp

- Dedi

- Viber

- Threema

- iMessage

- Wire

- Element

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara