WhatsApp, 8 Şubat'tan itibaren herkesin yeni sözleşmeyi onaylamasını istiyor. Bu sözleşme, kullanıcı verilerinin Facebook ile doğrudan paylaşılabileceğini ortaya koyuyor. Kullanıcılar ise alternatif uygulamalar arıyor.
Özellikle son olarak yeni yılla birlikte hayata geçirilen kullanıcı sözleşmesi de bunun en önemli etkenleri arasında. WhatsApp, 8 Şubat'a kadar bu sözleşmeyi kabul etmeyen kişilerin uygulamayı kullanmasını engelliyor.
Sözleşmede neler yer alıyor?
Yeni sözleşmeyle WhatsApp'ın kullanıcılara yaptığı duyuru şu şekilde:
"Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler."
Bu da aslında verilerin doğrudan Facebook'a aktarılarak reklam verenlere satılacağı anlamına geliyor. Evet; bugüne kadar da benzer sistem uygulanıyordu ama artık yeni sözleşmeyle Facebook, WhatsApp verilerine tamamen erişilebilir hale geliyor.
Doğal olarak birçok kullanıcı WhatsApp özelliklerinin sunulduğu alternatif iletişim uygulamalarına yönelmek istiyor. Her ne kadar WhatsApp az önce de bahsettiğimiz gibi çok büyük bir kitleyi elinde tutuyor olsa da alternatifleri yok değil.
Özellikle de yeni sözleşmenin Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerdekikullanıcıları kapsamıyoroluşu çifte standardı açıkça gösteriyor.
Biz de WhatsApp alternatifi olarak kullanılabilecek uygulamalara yakından bakıyoruz.
Turkcell BiP
Turcell BiP uygulaması, aldığı her güncellemeyle yeni özellikler kazanmaya devam ediyor; standart olarak metin mesajlaşmanın dışında sesli ve görüntülü görüşme, belge gönderip alma ve benzeri gibi birçok farklı özellik destekleniyor. Üstelik BiP'teki en dikkat çekici nokta ise tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş olması. Acil durumlara özel iletişim ve sunduğu bir dizi servis de ek özellikler arasında.
Viber
Tıpkı WhatsApp gibi Viber da kullanıcıları tanımlamak için iletişim numaralarını kullanan bir sohbet uygulaması. Kayıt olduğunuzda cep telefonunuza bir kod geliyor ve daha sonrasında ücretsiz olarak mesajlaşma, fotoğraf ve video gönderimi mümkün hale geliyor. Ayrıca sohbetleri renklendirmekisteyenleriçin de birçok farklı çıkartma sunuyor.
Skype
Skype, video görüşmeleri için en çok tercih edilen uygulamalarından biri. Ancak mesajlaşma, dosya paylaşımı ve sesli aramalar da diğer özellikleri arasında. Hem masaüstü hem de mobil cihazlarda kullanılabiliyor olması da diğer bir avantaj.
Telegram
Alternatif olarak tercih edilebilecek diğer uygulama ise Telegram. Özellikle UçtanUcaŞifreleme desteğiyle sohbetleri güvenli şekilde depoluyor. Ayrıca toplamda 200 bine kadar kullanıcıyla tek bir sohbette buluşmayı sağlıyor.
Signal
Güvenlik ve gizlilik konusunda ön plana çıkan Signal ise diğer bir WhatsApp alternatifi. Zira uygulama özellikle kullanıcılardan elde edilen verilerin hiçbir şekilde depolanıp satılmadığını özellikle belirtiyor. Bu arada WhatsApp konusunun patlak vermesiyle birlikte Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk da Signal'i alternatif olarak gösterdi.
Discord
Discord, pandemi nedeniyle insanların en fazla tercih etmeye başladığı iletişim uygulamalarından biri haline geldi. Hem masaüstü hem de mobil uygulamalarıyla epey başarılı bir seçenek.
YeniŞafak