Yabancı talebi arttı; ABD dahil tüm dünya takipte
Balıkesir Teknokent'te büyük oranda yerli imkanlarla geliştirilen uzaktan kumandalı deniz mayını imha cihazına, Karadeniz'de haziran ayında yapılan uluslararası tatbikatta kullanılmasının ardından yurt dışından talep gelmeye başladı.

Oluşturma Tarihi: 2023-08-09 18:49:38

Güncelleme Tarihi: 2023-08-09 18:54:44

Tarayıcınız video oynatma özelliğini desteklemiyor.

Balıkesir Teknokent'te geliştirilen uzaktan kumandalı deniz mayını imha cihazı, Karadeniz'deki uluslararası tatbikatta kullanılmasının ardından yurt dışından talep almaya başladı. Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulan mekatronik firması, yerli imkanlarla büyük bir ekip tarafından savunma sanayisinin ihtiyaçları için AR-GE ve üretim çalışmaları yapıyor.

Firma, emniyet ve askeri tasarımlar üzerinde çalışmalar yaparak karada ve denizde kullanılabilen uzaktan kumandalı mayın imha cihazları geliştirdi. Bu cihazlar, yerlilik oranı yüzde 90 olan Uzaktan Komutalı Test ve Patlatma Cihazı (USAS) ile mayınları uzaktan kumandayla kriptolu sinyal göndererek imha etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan USAS, Batı Karadeniz'de yapılan bir tatbikatta yabancı ülkelerin dikkatini çekti ve bazı ülkelerden talep aldı.

İLK TALEPTE BULUNAN ÜLKELER

Bu cihaz, personelin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan ve düşük maliyetli olan bir üründür. Romanya ve diğer bazı ülkeler, cihazı satın almak için talepte bulundular. KZ Mekatronik firmasının kurucusu Prof. Dr. Osman Kalender, ürünlerinin NATO tatbikatında kullanıldığını ve Romanya basınında yer aldığını söyledi. Kalender, ürünlerinin karada da kullanıldığını ve Azerbaycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan ve Kırgızistan'dan talep aldıklarını belirtti.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, teknokentte yapılan başarılı çalışmalara değinerek işbirliklerinin devam edeceğini ve büyüyerek Türkiye'de çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Burcu Aydemir de farklı sektörlerden çok sayıda firmanın AR-GE çalışmaları yürüttüğünü belirterek, mayın imha cihazının yerli olarak üretilmesinin gurur verici olduğunu dile getirdi. AA