PYD'nin başını çektiği ve Suriye'nin kuzeyinde ABD ile ittifak halinde bulunan Suriye Demokratik Güçleri, elerinde tuttukları IŞİD'liler için Avrupa'ya çağrıda bulundu. Bu çağrının ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamasının ardından gelmesi ise dikkat çekti.
"VATANDAŞINIZ OLAN IŞİD'LİLERİ GERİ ALIN"
Örgütün Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulkerim Ömer, Reuters'a yaptığı açıklamada cezaevlerinde 800 IŞİD'linin bulunduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin bu IŞİD'lileri geri alması çağrısında bulundu. Ömer, bu IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığını söyledi.
SERBEST Mİ BIRAKILACAKLAR?
Ömer, bu IŞİD'lilerin serbest bırakılmayacağını söylerek, ellerinde tuttukları ve Rojova şeklinde adlandırdıkları Ayn el Arab bölgesine bir saldırı olması durumunda ellerinden kaçabileceklerini söyledi.
IŞİD'LİLERİN EŞLERİ ve ÇOCUKLARI DA HAPİS OLARAK TUTULUYOR
Ömer, IŞİD'li tutukluların eşleri ve çocuklarının da kamplarda tutulduğunu belirterek, 700 kadın ile 500 çocuğun bulunduğunu söyledi.
DONALD TRUMP DA AYNI AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI
Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde şu ifadeleri kullandı:
“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."
AVRUPA CEPHESİ BU ÇAĞRIYA NASIL YANIT VERDİ?
- Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geri getirilmelerinin önünde yasal engeller olduğunu, önce bu kişilerin Almanya'da derhal mahkemeye çıkarılmasının ve süreç boyunca gözaltında tutulmalarının garantiye alınması gerektiğini belirtti. Bunun gerçekleştirilebilmesi içinse yetkililerin bilgi ve ceza kovuşturmasına ihtiyacı olacağını, ancak Almanya'nın Suriye hükümetiyle böyle bir ilişkisinin bulunmadığını ve Suriye'deki eylemlerle ilgili Almanya'da kovuşturma yürütmenin garanti edilemeyeceğini sıralayan Maas, "Durum böyle olunca uygulamak da fevkalade zor olur" dedi.
- Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü, ilkesel olarak IŞİD safında savaşmış bile olsalar Alman vatandaşlarının ülkeye geri dönmek gibi bir temel haklarının bulunduğunu söyleyerek ekledi: "Ama Alman hükümeti Suriye'de hapisteki vatandaşlarına yasal ve konsolosluk görevlerini yerine getirmeyi garanti edemez, zira oradaki savaş devam ediyor."
- Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen "Dünyadaki en tehlikeli insanlardan söz ediyoruz. Onları geri almamamız gerekir" dedi.
- Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Trump'ı Avrupalı müttefiklerini gafil avlamakla suçlayarak, "Dost ülkeler arasında bu tür sorunların geceyarısı tweet atmak yerine geleneksel diplomatik kanallardan tartışmaya açılması hoş olurdu" dedi.
- İngiltere ise bu günlerde IŞİD'e gelin giden ve tutuklandıktan sonra Suriye'de tutulduğu mülteci kampında bir erkek bebek dünyaya getiren Shamima Begum tartışılıyor. Begum yayınladığı bri mesajla "Pişman değilim ama bebeğim için eve dönmem lazım" demişti. İçişleri Bakanı Sajid Javid bir makale yayımlayıp tehlikeli kişilerin geri dönüşlerinin engellenmesi için Britanya vatandaşlığından çıkarılmalarını savundu.
- İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Wright ise "En azından bir aşamada onları geri almak hükümetin yükümlülüğü" dedi.
- Fransa'nın İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, "Kürtlerin onları ellerinde tutma kabiliyetlerine güvenimiz tam. Her halükarda bu bireyler ulusal topraklara geri dönerse, hepsi hakkında süregiden yargı süreçleri var, hepsi yargılanıp tutuklanacak" dedi.