Dolar

35,2374

Euro

36,7399

Altın

2.966,37

Bist

9.626,56

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu'ndan 'Dünya Kuduz Günü' açıklaması:

'Kuduzun, özellikle sınır tanımayan bir hastalık olduğunu akılda tutarak ortadan kaldırılması için uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde iş birliğine devam edilmesi gerekiyor'

5 Ay Önce Güncellendi

2020-09-27 10:39:18

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu'ndan 'Dünya Kuduz Günü' açıklaması:

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, kuduzun, sınır tanımayan bir hastalık olduğunu akılda tutarak ortadan kaldırılması için uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde iş birliğine devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kuduz Hastalığı

Eroğlu, Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan kuduzun, insan, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz), viral öldürücü bir hastalık olduğunu belirtti. Kuduzun, tilki, kurt, çakal gibi yabani memeliler ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insana ısırık, salya ve tırmalama gibi yollarla bulaşabileceğine dikkat çekti.

"Kuduzun, özellikle sınır tanımayan bir hastalık olduğunu akılda tutarak ortadan kaldırılması için uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde iş birliğine devam edilmesi gerekiyor." diyerek konuşmasını sürdüren Eroğlu, Dünya Kuduz Günü kapsamında kuduzla mücadelede iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Dünya Kuduz Günü Teması: "Kuduza Son Ver: İş Birliği Yap, Aşılat"

Eroğlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kuduzun dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olduğunu belirterek, Türkiye'de son 20 yılda kuduz vakalarının büyük çoğunluğunun evcil hayvanlardan kaynaklandığını ve köpeklerin bu vakaların yüzde 43,62'sini oluşturduğunu ifade etti.

Kuduzun önlenmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla sahipli hayvanların düzenli şekilde aşılanması, takip edilmesi ve kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, ayrıca sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması, aşılama işlemlerinin yapılması, hastalık tespit edilen bölgelerde yaban hayatına yönelik aşılamaların aksatılmadan devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Halk Sağlığını Korumak İçin Bütüncül Yaklaşım Şart!

Eroğlu, "Evcil hayvanların, vahşi hayatın ve çiftlik hayvanlarının eş zamanlı aşılanmasını birleştiren bütüncül bir yaklaşımın uygulamaya konulması gerekmektedir." diyerek, kuduzun kontrol altına alınması ve hastalığın yayılmasının önlenmesi için tüm tarafların iş birliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

Haber Ara