1 Kasım'da yüksek katılım beklentisi
1 Kasım'da gerçekleştirilecek genel seçimlerde katılımın yüzde 90'lara varabileceği düşünülüyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-10-30 09:09:56

Güncelleme Tarihi: 2015-10-30 09:09:56

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye 5 ay arayla ikinci kez sandığa gitmeye hazırlanırken, araştırmalar ülkede tam anlamıyla seçim havası olmasa bile 1 Kasım'da katılım oranının yüksek çıkacağına işaret ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu verileri, son 4 seçimde katılım oranının giderek arttığını ortaya koyuyor. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre 3 Kasım 2002 seçimlerinde katılım oranı yüzde 79.14 olarak belirlendi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde bu oran yüzde 84'e yükseldi. 12 Haziran 2011 seçimlerinde ise katılım oranı yüzde 83.16 oldu.

7 HAZİRAN'DA YURT İÇİ ORAN 86.43'TÜ

Son dönemin en yüksek katılımı, 7 Haziran 20015 seçimlerinde gerçekleşti. 56 milyon 608 bin 817 seçmenden 47 milyon 507 bin 467'si sandığa gitti. Katılım, kayıtlara yüzde 83.92 olarak yansıdı. Ancak, 7 Haziran seçimlerinde gümrük kapılarının yanı sıra yurtdışında da oy kullanıldı. Yurtdışındaki katılımın yüzde 32.5'te kalması, ortalamayı düşürdü. Gurbetçi oyları çıkartıldığı zaman yurtiçi katılım yüzde 86.43 olarak belirlendi. 7 Haziran'da 1 milyon 41 bin gurbetçi oy kullanmıştı 1 Kasım için bu rakam 1 milyon 270 bini aştı. Bu artışın Türkiye geneli katılımı da etkilemesi bekleniyor.

SİYASİLER KATILIMDAN UMUTLU

Mustafa Ataş (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı): Haziran ayına göre daha uygun bir zaman dilimi. Vatandaşlar, seçmen olduğu yerde bulunuyor. Katılımın artması için özel bir kampanya yürütmedik. Ama partimizin il başkanlıklarına, 'Çevrenizde kayıtlı olup il dışında yaşayan bildiğiniz, tanıdığınız seçmenlerin, illerinde oy kullanabilmeleri için gerekli organizasyonları yapın' talimatı verdik.

Haluk Koç (CHP Genel Başkan Yardımcısı): İçinden geçtiğimiz hassas dönemde, yurttaşlarımızın ülkenin geleceği ile ilgili kararlarını, sandık başına gidip oy kullanarak vereceklerini düşünüyorum. Çünkü bu görevini ihmal edenlerin yarın ülkede gelişebilecek hiçbir olumsuzluktan şikâyet etmeye hakkı olmayacağını bilmeleri gerekir. Önümüzdeki dönem ülkenin nasıl bir anlayışla yönetileceğine seçmenler karar verecek. Bu haklarını kullanmama yönünde tercihte bulunacaklarına inanmıyorum.

BİZİ TEKRAR SANDIĞA GÖTÜREN KİMDİR?

Semih Yalçın (MHP Genel Başkan Yardımcısı): Seçmenin 'Bizi tekrar sandığa götüren kimdir' diye sorgulayacağını; 7 Haziran'da milletin irade beyanını beğenmeyenlerin sandığa gömüleceğini düşünüyoruz. Bu nedenle katılım daha da artacak.

Ayhan Bilgen (HDP Sözcüsü): Özellikle seçim sonrasında yaşananlar, bir taraftan seçmende siyasete yönelik güvensizlik ve bıkkınlığı artırsa da, diğer yandan uzlaşma ve koalisyon konusundaki iradesinin yok sayılmaması gerektiğini sandıkta hissettireceğini düşünüyoruz. Kış aylarında mevsimlik işçilerin katılımı daha da artacaktır.

5 günlük tatilin de katılımı düşüreceğine inanmıyorum. Özellikle öğrenciler ve iş nedeniyle başka kentlerde bulunanların oy kullanmak için kayıtlı bulunduğu kentlere gidebilmesi için de kampanya yürütüyoruz.

SEÇMEN HIRSLANDI METROPOLL

Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi yöneticisi Özer Sencar, 1 Kasım'da seçime yüzde 84- 86 oranında katılım beklediklerini söyledi. Sencar, uzatılmış tatilden dolayı yaklaşık 2 milyon üniversite öğrencisinin ne yapacağının önemli olacağını da vurguladı. Sencar, Doğu ve Güneydoğu'da da bir grup Kürt seçmenin, çatışmalardan dolayı yaşadıkları yerleri terk etmeleri ve baskı ortamı nedeniyle sandığa gidemeyebileceğini söyledi. KONDA'nın kurucusu Tarhan Erdem, "Taraflar hırslandılar. Hem iktidar hem de muhalefet kazanmak için uğraşıyor. Herkesin oyu aynı nispette korunur" derken KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 1 Kasım'da yüzde 91 oranında katılım beklediklerini ve bu artışın bütün partilerin oylarına aynı oranda yansıdığını anlattı.