Türkiye gerek ekonomik-sosyal gerekse coğrafi açıdan çok farklı bir yapıya sahip.
Sadece üç tarafı denizlerle kaplı bir yarımada değil Türkiye. Birbirinden farklı kültüre sahip komşu ülkelere de sahip.
Yönetim anlamında idari tarzıyla bu ülkelerden ayrışan Türkiye mahalli yönetimlerdeki adım ve yatırımlarıyla da çok farklı uygulamalara imza atmaya devam ediyor.
Biz bu satırlarda elbette Türkiye'nin idari yönetim usul ve esaslarına girmeyeceğiz.
Ama hemen hemen tüm vatandaşların merak ettiği ve bilgisini tazelemek istediği bazı konulara kapı aralayarak bir nevi kısa kültürel bir tura çıkacağız.......
İşte en çok merak edilen, aranan ve kafalarda soru işareti oluşturan konulardan bazıları...
Ülkemizin idari yapısının röntgeni şu şekilde:
Türkiye'de kaç köy ve mahalle var?
Türkiye'de 81 il bulunuyor. İlçe sayısı ise 922
32.220 mahalle bulunurken köy sayısı da 18.291.
Büyükşehir belediye sayısı 30, il belediye sayısı 51, Büyükşehir ilçe belediye sayısı 519, ilçe belediye sayısı 403, belde belediye sayısı da 387. Böylelikle toplam belediye sayısı ise 1390 olarak kayıtlara geçmiş durumda.
İçişleri Bakanlığının resmi verilerine göre ülkemizin mülki idare bölümlerinin tablosu bu. şekilde.
Tükiye'nin en kalabalık köyü
İstatistik kurumunun 2019 yılı verilerine göre Türkiye'nin en kalabalık köyü 5 bin 949 kişilik nüfusu ile Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü olurken, 5 bin 164 kişilik nüfusu ile Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyü ikinci, Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Gelişen köyü ise 4 bin 944 kişilik nüfusu ile üçüncü sırada yer aldı.
1 kişinin yaşadığı 2 köy var
Yine 2019 yılı verilerine göre nüfusu 20'den az olan 352 köy, 10'dan az olan 32 ve sadece 1 kişinin yaşadığı 2 köy bulunuyor.
Yüzölçümde en küçük Yalova
Yüzölçüm sıralamasında Konya 40.838 kilometrekarelik alanıyla ilk sırada, Sivas 28.164 kilometrekarelik alanıyla ikinci ve 25.632 kilometrekarelik alanıyla da başkent Ankara üçüncü sırada bulunuyor.
İstanbul'un yüzölçüm kilometrekaresi 5.461. İstanbul 81 il arasında yüzölçüm bakımından 64'üncü sırada yer alıyor.
En küçük kilometrekareye sahip ilimiz ise 798 kilometrekarelik alana sahip Yalova.
Türkiye'nin en kuzeyi ve en güneyi
Ülkemizin en kuzey noktasında Kırklareli'nin Kofçaz ilçesi bulunmakta
En güneyde bulunan ise Hatay'ın Yayladağı ilçesi. En doğuda Gökçeada, en batıda Iğdır yer alıyor. En az ilçeye sahip il; 3 ilçe ile Bayburt ve e en çok ilçeye sahip il de 39 ilçesiyle İstanbul.
En uzun ve en kısa kara sınırı
Ülkemizin Suriye ile olan kara sınırı 911 kilometre. Yine en kısa kara sınırı da Nahçıvan ile olan 18 kilometrelik sınır.Kara sınırlarının uzunluğu 2.949 kilometrekare ve kıyı sınırlarının uzunluğu 7.816 km olan Türkiye'nin toplam sınır uzunluğu 10.765 kilometrekare
En sakin ve en gürültülü bölgeler
Akyaka, seferihisar,Gökçeada, Yenipazar, Vize, Taraklı, Yalvaç, Perşembe, Şavşat, Halfeti, Göynük,Uzundere, Gerze, Eğirdir, Mudurnu, Köyceğiz, Ahlat en sakin ve huzzurlu olarak tanımlanan bölgeler arasında bulunurken,en gürültülü iller de Antalya, İstanbul, Adana, Çanakkale ve Eskişehir olarak kayıtlara geçmiş durumda.
En ilginç köy isimleri
Yerel başta olmak üzere basında çıkan haberlerde ise ilginç köy ve mahalle isimlerine rastlamak mümkün.İşte bunlardan en dikkat çekici olarlardan bazıları:
Ankara - Gebeler Köyü
Ordu - Keş Köyü
Çanakkale - Çıplak Köyü
Amasya - Vermiş Köyü
Mersin - Malaklar Köyü
Şanlıurfa - Öküzöldü Köyü
Kocaeli - Gebeşler Köyü
Şanlıurfa - Tantana Köyü
Kırıkkale - Cinali Köyü
Şanlıurfa - Estağfirullah Köyü
Antalya - Domalan Köyü (şimdiki adı Yeşilöz)
Şanlıurfa - Göbekli Köyü
Edirne - Büyükdöllük Köyü
Manisa - Dingiller Köyü
Ağrı - Azrail(Güvendik) Köyü
Eskişehir - Yeşildon Köyü
Şanlıurfa- Gerdek Köyü
Türkiye'nın sınır kapıları hangileri?
Kapıkule Sınır Kapısı: Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye Bulgaristan sınır kapısı fonksiyonu ile aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa'ya giriş ve çıkış kapısı.
Hamzabeyli Sınır Kapısı: Bulgaristan'ın Lesova Gümrük Kapısı'na açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı, 2005 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Edirne'nin Lalapaşa ilçesi sınırlarında.
Dereköy sınır kapısı: Bulgaristan'ın Malko Tırnova Gümrük Kapısı ile karşılıklı konumda yer alan Dereköy Sınır Kapısı, Kırklareli merkeze bağlı.
Cilvegözü Sınır Kapısı: Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı, Suriye'nin Halep şehri ile doğrudan kara yolu bağlantısına sahip.
Esendere gümrük kapısı: Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Esendere Sınır Kapısı, İran'ın Urmiye kentine geçiş için en yakın güzergah.
Yayladağı Sınır Kapısı: Hatay'ın en güneyindeki Yayladağı ilçesinde bulunan Yayladağı Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasında önemli bir geçiş noktası.
Habur Sınır Kapısı: Şırnak Silopi'de bulunan Habur Sınır Kapısı, Türkiye ile Irak arasında tek geçiş noktası.
Dilucu gümrük kapısı: Iğdır'ın Aralık ilçesinde bulunan Dilucu Sınır Kapısı, Aralık ilçe merkezine 40, Iğdır'a ise 90 km uzaklıkta.
Türkgözü Sınır Kapısı: Ardahan'ın Posof ilçesinde bulunan ve Gürcistan'a geçiş sağlayan sınır kapısı.
Pazarkule Sınır Kapısı: Yunanistan'ın Kastanies (Kestanelik) Gümrük Kapısı ile karşılıklı olan Pazarkule Sınır Kapısı, Edirne şehir merkezine 5 km mesafede.
Uzunköprü Sınır Kapısı: Türkiye-Yunanistan arasında tren bağlantısı olan tek gümrük kapısıdır.Yunanistan tarafında Python Gümrük Kapısı ile karşılıklı konumda bulunuyor.
İpsala Sınır Kapısı: Türkiye ile Yunanistan'ın en hareketli geçiş noktasında konumlu.
Sarp Sınır Kapısı: Artvin'in Hopa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan‘ın Batum şehri ile bağlantı noktası.
Aktaş Sınır Kapısı: Türkiye ile Gürcistan arasında Ardahan'ın Çıldır ilçesi sınırlarındaki Kenarbel köyünde.
Gürbulak Sınır Kapısı: Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alan Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye ile İran arasında ulaşımı sağlamakta.
Kapıköy Sınır Kapısı: Van'ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı, İran Razi Sınır Kapısı ile karşılıklı konumda.