Dolar

34,2714

Euro

37,4959

Altın

2.928,60

Bist

8.876,22

12 haftalık gebelikte bebek ve anne gelişimi

Hafta hafta takip edilen gebelik, her haftası ile anneme bebeği için özeldir. Özellikle annenin yavaş yavaş bebeği ya da kasılmaları hissetmesi, o dönemlerin daha çok araştırılmasına sebep oluyor. Peki 12 haftada bebek nasıl gelişir gebelikte nasıl beslenilmelidir? İşte 12 haftalık gebelikte bebek ve anne gelişimi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-02 12:15:09

12 haftalık gebelikte bebek ve anne gelişimi

12 haftalık gebelikte annede de bebekte de birçok değişim oldukça hızlı görülür. Daha rahat bir sürece giren anne adayı; kan tahlilleri ve beslenme konusunda daha özenli olmalıdır

12 haftalık gebelikte annedeki değişimler

12 haftalık gebelikte annede olumlu yönde değişiklikler başlamıştır. Baş dönmesi ve mide bulantılarında azalma yaşanır. Fakat yorgunluk ve halsizlik görülmeye devam eder.

Erken bir belirti olsa da bel ve sırt konusunda problem yaşayan kişilerde ağrı ile karşılaşılabilir. Bunun sebebi relaxin hormonunun salgılanmaya başlamasıdır. Bu hormon annenin kemik yapılarında değişiklikler meydana gelmesine neden olur ve ağrılar başlayabilir.

Ağrıların yanı sıra annede net bir şekilde oksijen ihtiyacı ortaya çıkar. Beraberinde günlük aktivitelerde nefes nefese kalma durumu ortaya çıkabilir. Dolayısıyla annenin bu dönemde nefes egzersizlerine başlaması gerekir.

12. haftada bebeğin gelişimi

12 haftalık gebelikte bebek bir mürdüm eriği büyüklüğüne gelmiş olur. Bu hafta itibariyle hemen hemen 5-6 santim kadar bir boyuta ulaşır. Bu hafta bebeğin kalp atışları net bir şekilde duyulabilir gelişimini tamamlayan kalp 120 ya da 160 kez atar.

Refleksleri de hızlı bir gelişim gösteren bebeklerde göz kapakları açılıp kapanmaya başlar, parmaklarda hareket gözlemlenir ağız açma kapatma hareketleri yapar. Parmak emme refleksini de geliştirmiş olur.

Bu dönemde dışarıdan gelen şiddetli sesler bebeğin ilkilmesine neden olabilir normal bir durumdur. Anne tarafından bu hareketlerin hissedilmesi mümkündür.

12. hafta gebelikte beslenme

Sağlıklı bir gebelik için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Gebeliğin 12 haftasından itibaren annede kilo alışı gözlemlenebilir. Kilo alımının Büyük bir kısmı da 20 hafta sonrasında gerçekleşir. Bu dönemde yaşanan iştah artışı kontrol altına alınmalıdır.

Bebeğin gelişimi için, sağlıklı besinlerden yeteri kadar almak gerekir. Belli bir besine bağlanmamak ya da belirli besinleri hayatınızdan çıkarmak doğru bir karar olmayabilir. Bu dönemde annenin vücudundan beslenen bebek için vitamin ve mineral eksiklikleri kontrol altında tutulmalı düzenli olarak kan tahlili yaptırılmalıdır.

Haber Ara