Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

14 haftalık gebelikte anne ve bebek gelişimi

14 haftalık gebelik hakkında merak edilen 'beslenme nasıl olmalı, annedeki ve bebekteki değişiklikler, cinsiyet tahmini ve testler konusundaki detayları derledik.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-18 13:07:37

14 haftalık gebelikte anne ve bebek gelişimi

Annelerin her hafta ilmek ilmek takip ettiği gebeliğin detaylarını bu yazıda bulabilirsiniz. 14 hafta gebelik kaç aylık olur? Bu hafta beslenme nasıl olmalı kanama olur mu? 14 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu? 14 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu, annedeki ve bebekteki değişimler...

14 hafta gebelik kaç aylık olur?

14 hafta gebelik hesaplaması, zaman zaman anne baba adayları tarafından gündeme geliyor. Anne adayı 14.haftada tam olarak 98 gün yani 3 ay 8 günlük hamile olmuş olur.

14 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadar olmalı?

Ultrasonla birlikte söylenen boy ve kilo her hafta değişmektedir. Ebeveynlerin en çok merak ettiği ve takip ettiği boy ve kilo ölçüsü 14.haftada her hamileliğe ve her bebeğe göre değişkenlik göstermektedir. Fakat ortalama 14 haftada bebeğin ortalama boyu 9 ile 11,5 santim arasında değişir ağırlığı ise 50 100 gram arasında değişir.

14 haftalık gebelikte hangi test yapılır?

Hamilelikte genellikle ikili test ya da üçlü test olarak bilinen testler bu dönemlere denk gelir. 14 haftaya kadar ikili tarama testinin bitmiş olması gerekir. 11-14 hafta içerisinde de bebeğin ense kalınlığına bakılır.

14 hafta gebelikte annedeki değişimler

  • Hamileliğin ilk 3 ayını atlatan anne daha az halsizlik ve yorgunluk hisseder. Bazı gebeliklerde bu halsizlik ortadan kalkmış olur.
  • Bulantı ve kusmalar yavaş yavaş son bulur.
  • Bu haftadan itibaren iştah artışları yaşanabilir.
  • Anne de meme büyümesi devam edebilir ya da hassasiyet artabilir.
  • Bacaklarda varis ya da kan damarlarının belirginleşmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
  • Östrojen ve progesteron hormonlarının yüksek düzeyde salgılanmasından dolayı burun akıntısı ve buna benzer sorunlar yaşanabilir.
  • Bebek bu dönemde yukarı doğru çıkmaya başladığı için rahimin mesane üzerindeki baskısı artar dolayısıyla sık sık idrara çıkma isteği artmaktadır.
  • Annenin bu dönemlerde kramp ve kemik ağrısı yaşaması mümkündür. Kaslar ve vücut bağları bebeğin büyümesini ayak uydurmaya çalışır.
  • Annenin saçında ve cildinde parlaklıklar artabilir cildinde yağlanma ve sivilce görülebilir.

14 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu?

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konu cinsiyetin ne zaman belli olacağı konusudur. Bebeğin cinsiyeti 7 haftadan itibaren oluşmaya başlar fakat belli olmaz. Eğer 14 haftada tüm şartlar sağlandıysa ultrasonda bebeğin cinsiyeti görülebilir. Her gebelikte olduğu gibi bu durumda değişkenlik gösterebilir durumu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Bazı gebeliklerde 14-15 haftada cinsiyetin belirlendiği bilinmektedir. Kesin olarak bebeğin cinsiyetinin belli olması için 20.hafta beklenebilir.

14 haftada bebekteki değişiklikler

  • 14 haftada bebeğin kalp ritmi düzenli hale gelir atımı ortalama 120 160 aralığında değişir.
  • Bebeğin beyin gelişimi bu dönemde devam eder kas ve beyin arasındaki iletişimi sağlayan sinirler işlevsel hale gelmeye başlar.
  • Annenin bu süreçte kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekmektedir kemikleşen iskelet sistemi bu dönemde kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyar.
  • Bebeğin bu dönemde kemik iliği kan hücresi üretmeye başlar.
  • 14-15 haftalarda bebeğin saçları yavaş yavaş oluşur ve vücudunu kaplayan lanugo adı verilen tüylerin gelişimi devam etmektedir

14 haftalık gebelikte kanama olur mu?

Riskli gebelik geçiren kişilerin 14. haftada kanama yaşaması normal bir durum olarak görülebilir. Fakat kanama beklenen bir durum olmadığı için bir doktora başvurmak gerekir. Özellikle kanama leke şeklinde değil ve uzun süreli yoğun ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var.

14 haftada beslenme nasıl olmalıdır?

Gebeliğin her haftasında beslenmeye özen gösterilmelidir. Bu hafta bebeğin kemik gelişimini desteklemek için protein bakımından ağırlıklı besinleri tüketmek gerekir. Özellikle annenin kemik ve diş sağlığını koruması adına süt tüketimini artırması önemlidir. 14 haftada patates elma havuç ananas lahana kivi gibi besinleri tüketmekte fayda vardır. Bununla birlikte çavdar yulaf buğday gibi karbonhidratlardan da destek almak gerekir.

Gebelikte potasyum değeri kaç olmalı? Hamilelikte potasyum düşüklüğü ya da potasyum yüksekliği nelere yol açar?
Gebelikte folik asit kullanımı | Folik asit gebelikten önce mi sonra mı başlanmalı, kaç gram kullanılmalı?
12 haftalık gebelikte bebek ve anne gelişimi

Haber Ara