Uşak'ın İzmir-Ankara karayolu üzerindeki Banaz ilçesinde 43 gün önce faaliyete geçen "Trafik Elektronik Denetleme Sistemi" (TEDES) ile 100 binin üzerinde hız sınırını aşma cezası yazılması dolayısıyla gelen şikayetler üzerine valilik harekete geçti.
2 KİLOMETRELİK YOLDA 3 NOKTAYA 6 CİHAZ
Banaz Belediyesi'nin "Gelir Paylaşımlı Trafik Elektronik Denetleme Sistemi" kapsamında özel bir şirket ile imzaladığı protokol gereği ilçe içinden geçen yaklaşık 2 kilometrelik yoldaki 3 noktaya hız ölçen 6 cihaz kuruldu.
CİHAZLAR 24 SAAT KESİNLİK ÖLÇÜM YAPIYOR
Günlük ortalama 11 bin aracın geçiş yaptığı yolda 24 saat kesintisiz ölçüm yapan cihazlar, saatte 70 kilometre olan hız sınırının aşılıp aşılmadığını denetlemeye başladı. Şirket ve belediye arasında imzalanan protokol gereği, her bir ölçüm cihazının belirlediği ihlaller için trafik cezası uygulanmaya başlandı.
100 BİN 718 TRAFİK CEZASI UYGULANDI
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre sistemin faaliyette bulunduğu 43 günde hız sınırı aşımı tespitiyle 100 bin 718 trafik cezası uygulandı. Polis tarafından düzenlenerek adreslere posta yoluyla tebliğ edilen cezaların toplam bedeli ise 32 milyon liraya yaklaştı. Sistemin 189 ile 391 lira arasında uygulanan hız sınırı aşma cezalarından, günde ortalama 2 bin 342 adet kestiği belirtildi.
"2 DAKİKA İÇİNDE 3 KEZ CEZA UYGULANAN SÜRÜCÜLER VAR"
Uşak Valisi Ahmet Okur, yaptığı açıklamada, her bir ölçüm cihazı için ayrı ceza kesilmesiyle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek olayın her yönüyle incelendiğini bildirdi.
Trafik kazalarının önlenmesi için tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Okur, "İvedilikle bu sorunun çözülmesini istedim. Hız ihlali yapan sürücülere kısa mesafede birden fazla ceza kesilmesini doğru bulmuyorum. 2 dakika içinde 3 kez ceza uygulanan sürücüler var. Konuyu her yönüyle inceliyoruz. Sürücülere birden fazla ceza yazılmaması konusunda talimat verdim" dedi.
"DAVA AÇACAĞIZ"
Avukat Emin Özçelik ise söz konusu sistemle 2 kilometre mesafede art arda 3 kez trafik cezası uygulanmasının hukuka aykırı olduğunu savundu. Sisteme ilişkin uyarıcı işaretler de bulunmadığına dikkati çeken Özçelik, şu görüşleri dile getirdi:
"Ortada çok ciddi bir rant söz konusu. Birden fazla hız cezası kesilen sürücüler sulh ceza mahkemelerine başvurmalı. Yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapılmasını beklemek trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelir. İdare mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açmayı planlıyoruz. Bu konuda idarenin gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz."