Dolar

34,5348

Euro

36,2318

Altın

3.004,45

Bist

9.549,89

3. köprüde son durum ne?

2016'da tamamlanması planlanan ve İstanbul trafiğinde büyük bir rahatlama sağlayacak olan 3. köprüde sona yaklaşılıyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-08 14:30:18

3. köprüde son durum ne?

Gelecek yıl tamamlanması beklenen ve İstanbul trafiğini rahatlatacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmalar 24 saat devam ediyor. 

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Her iki yakadaki kulelerde deniz seviyesinden 304,5 metre yükseklikte betonarme imalatlar tamamlandı, geçici iskelelerin söküm işleri de devam ediyor.

Betonarme tabliye dış kenarlarındaki yaya yollarının (walkway) yapımı devam ederken, Avrupa yakasında 19 adet ve Asya yakasında da 19 adet olmak üzere 38 adet standart çelik tabliye segmenti ve 2 adet geçiş segmenti ile birlikte toplam 40 adet çelik tabliye segmenti yerleştirildi.

Geriye kalan 19 adet çelik tabliye segmentinin üretimi, halen Tuzla ve Altınova'daki tesislerde devam ediyor. İki yakayı birleştirecek olan bin 408 metre uzunluklu ana açıklıktaki tabliyenin 969 metresinin yapımı tamamlanırken, geriye 439 metre kaldı.

Ankraj bloğundaki betonarme imalatlar tamamlanırken, ana kablonun montaj işleri de devam ediyor. Kule semerleri ve dağıtım semerlerinin imalat ve montajları tamamlandı. Kediyolu (catwalk) yapımı ve kablo bileziklerinin üretimi tamamlandı ve şantiye sahasına nakledildi.

Askı halatlarının montajına da yakında başlanacak. Kule üst bağlantı kirişi panellerinde montaj işleri ise Ferhat Demirbilek ve Serkan Ödemiş gibi formenlerin çalışmalarıyla devam ediyor.

"Heyacanlı işleri sevdiğim için geldim"

Osmaniyeli Çelik Konstrüksiyon Montaj Formeni Ferhat Demirbilek, 300 metre yükseklikle çelik bir sepetin içinde mega projenin inşasında rol alıyor. Avrupa yakasında bulunan beton kulenin en üst kısmına yerleştirilen dev çelik konstrüksiyonları daha rahat kaynak yapılabilmesi için zımparayla kazıyan Demirbilek, heyecanlı işleri sevdiğini söyledi.

Böylesine büyük bir projede çalışmanın kendisini çok heyecanlandırdığını aktaran Demirbilek, "Gerçekten burada Türkiye'nin geleceğini inşa ediyoruz. Türkiye için çok kritik bir yol burası. Kulenin 300 metre yükseğinde iki kuleyi birbirine bağlayan çelik konstrüksiyonu inşa ediyorum ve bunun için geldim buraya. Heyecanlı işleri sevdiğim için geldim, Osmaniye'den geldim" ifadelerini kullandı.

"Koreli işçilerle Türk işçilerin iletişimini sağlıyoruz"

Köprü şantiyesinde çalışan Türk ve Güney Koreli personel arasındaki ilişkiler ise dostluğa dönüşmüş durumda.

Şantiyede Türk ve Güney Koreli personel arasında tercümanlık hizmeti de yapan Formen Serkan Ödemiş, "Koreli işçilerle Türk işçilerin iletişimini sağlamaya çalışıyoruz. Türkler Korelilere 'Korenin neresindensin' diye sorabiliyor. Koreliler de 'Söylesem bilecek misin?' moduna girebiliyor. Böyle durumlarda biz Kore'yi de bildiğimiz için yardımcı oluyoruz. Dokuz yıl Kore'de yaşadığımız için" diye konuştu.

Yüklenici firma Hyundai'nin Şantiye Mühendisi Teddy Hwang ise Türkçe konusunda kendisine güveniyor. Türkçe ifadelerle "Türkiye'de kalıp evlenmek istiyorum" diyen Hwang, "Köprüde çalışmaktan memnunum, hayatımdaki en mutlu günleri yaşıyorum" dedi.

Tercüman Serkan Ödemiş aracılığıyla değerlendirmelerini sürdüren Hwang, 3. Köprünün ana şantiyesinde 200 Türk, 400 Güney Koreli personelin çalıştığını söyledi. Türk ve Güney Korelilerin tarihten gelen dostluğunu hatırlatan Hwang, "Ben Türkiye'de sınırsız yaşamak istiyorum, evlenmek gerekirse bir Türk kızıyla evlenebilirim" dedi.

Hwang, rüzgarın çalışmalarını eskisi kadar etkilemediğini vurgulayarak, "Rüzgar yukarıda çalışırken sorun olabiliyor. Rüzgar kule ayaklarında bizi oldukça zorlamıştı. Çadırlar, brandalarla korunarak yapmıştık ama şimdi rüzgar bizi eskisi kadar etkilemiyor. Dünyadaki en iyi köprüyü inşa ediyoruz, en geniş asma köprüyü yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Haber Ara