'ABD konsolosluğunda casus var' iddiası
ABD’nin Adana Konsolosluğu Güvenlik ve İrtibat Müdürü Sinan Seyfettinoğlu ile ilgili çarpıcı iddia: Sınır hattındaki gelişmeler ve stratejik önemde bilgilere ulaşabilmek için yerel gazeteci U.K.’ye uzun süre ödeme yaptı.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-04 09:37:43

Güncelleme Tarihi: 2015-05-04 09:37:43

Milliyet gazetesinden Türker Karapınar'ın haberine göre; ABD'nin Adana Konsolosluğu Güvenlik ve İrtibat Müdürü Sinan Seyfettinoğlu ile ilgili yeni bilgiler günışığına çıktı. Seyfettinoğlu'nun, sınır hattındaki gelişmeler ve stratejik önemde bilgilere ulaşabilmek için yerel gazeteci U.K.'ye uzun süredir ödeme yaptığı, kamuoyuna yansıyan bazı haberlere paralel bilgileri kendisine taşıyan U.K'den, spesifik bilgiler talep ettiği anlaşıldı.


Gezi protestolarından yaklaşık bir yıl önce, Haziran 2012'de “Türkiye'de Kriz Yönetimi” başlıklı semineri organize eden Seyfettinoğlu'nun İstanbul, Ankara, Hatay, İzmir, Gaziantep gibi kentlerde görevli 15'e yakın ilin terörle mücadele şube müdürünün katıldığı bu seminerde emniyet müdürlerine olası eylemlerde şiddetli müdahalede bulunulmasını önerdiği ortaya çıkmıştı. Seyfettinoğlu'nun, 17 Haziran 2013'te Adana'daki Gezi protestolarına katıldığı ve yakınındaki bazı kişileri yönlendirdiğine yönelik haberler de kamuoyuna yansımış, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin bunun üzerine Seyfettinoğlu'nu yakın izlemeye aldığı, isminin olumsuz biçimde gündeme gelmesi halinde yaptırım uygulama eğiliminde olduğu haberleştirilmişti.


Düzenli ödeme yaptı


Seyfettinoğlu, bu kez de “casusluk” iddialarıyla gündeme geldi. Güvenlik birimlerinin stratejik önemdeki bilgileri para karşılığı edinmeye çalışan Seyfettinoğlu hakkında yasal yollara başvurmaya hazırlandığı bildirildi. Elde edilen bilgilere göre, 2012'den beri özellikle emniyetteki bazı isimlerle yakınlık kuran Seyfettinoğlu, aynı dönemde Güneydoğu Anadolu'da görev yapan gazeteci U.K. ile de bağlantıya geçti. Bağlantıları dikkat çeken iki isim yakın takibe alındı. İki ismin, 2012'den bu yana 7 kez bir araya geldiği, telefon ve SMS ile de 800'ün üzerinde bağlantı kurdukları saptandı.


U.K.'nin Seyfettinoğlu'na özellikle Suriye ve Türkiye'nin Suriye politikası konusunda kritik bilgiler verdiği, Seyfettinoğlu'nun da kritik konularda U.K.'den bilgi talebinde bulunduğu, karşılığında düzenli ödeme yaptığı anlaşıldı.


U.K.'nin çalıştığı kurum sayesinde Türkiye'de kamplara girebildiği, afad'la yakın bağlantısının olduğu ve sınır kapılarındaki faaliyetleri kolaylıkla takip edebildiği de saptandı. U.K.'nin bu kapsamda istenmesi ve ABD'nin finansman sağlaması halinde tüm kamplardan bilgi verebileceğini söylediği, Seyfettinoğlu'nun ise başına bir şey gelmesi halinde konsolosluğun sorumluluk almayacağını belirterek, özellikle görev yaptığı kentle ilgili faaliyetlerini sürdürmesini istediği anlaşıldı.


Takip edildi


Takiple elde edilen bilgilere göre, emniyet ve jandarmayla yakın ilişkileri bulunan U.K., Seyfettinoğlu'na, El Kaide ile ilişkili rejim muhalifi oluşumların Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile bağlantıları, Türkiye'deki kamplardaki Suriyelilerin durumu, yaşam koşulları, sığınmacılara yönelik uygulamalar, Nusra örgütü ile ilgili gelişmeler, Türkiye-Suriye sınır hattındaki bombalı saldırılar, ÖSO, PYD ve Nusra arasındaki işbirliği ve anlaşmazlıklar, Türkiye'den Suriye'ye geçerek ÖSO'ya katılmak isteyen Radikal İslamcılar, Türk emniyetinin ele geçirdiği ‘Sarin gazı' olduğu iddia edilen mühimmat, PKK'lıların olası eylemleri, İran ve Esad rejiminin PYD'ye desteği, Adana'da ele geçirilen mühimmat, koalisyon güçlerinin hava saldırıları, IŞİD'in TSK mensubunu rehin alması gibi konularda Seyfettinoğlu'na bilgi verdi.


Bu bilgileri istedi


Seyfettinoğlu'nun ise U.K.'den özellikle Suriyelilerin barındığı kamplarda bombalı eylem yapmayı planlayan kişilerin yakalanması ve Ceylanpınar Kampı'nda alınan önlemler, Ceylanpınar-Akçakale sınırına örülen duvarın ebatları ve inşa edilmesindeki amaç, Şırnak'ta sınır kapılarının ne zaman açılacağı ve neden açılmasının istendiği, sınır kapılarının durumu, IŞİD mensubu 25 kişinin Şanlıurfa'ya gelip gelmedikleri gibi konularda bilgi istediği da anlaşıldı.

Konsoloslukta iş vaadi

Seyfettinoğlu'nun başlangıçta U.K.'ya konsoloslukta işe alma vaadinde bulunduğu, ancak bu vaadini yerine getirmediği iddia edildi. Bu arada U.K.'nin ABD'den yeşil kart talebinin olduğu, çalışmalarına karşılık konsolosluktan sertifika istediği, burada işe girmeyi arzuladığı, Seyfettinoğlu'nun da zaman zaman U.K.'nin maddi talepleri dışındaki taleplerini karşıladığı kaydedildi.


Seyfettinoğlu'nun, bölgedeki bazı emniyet mensuplarıyla yakın ilişkisinin olduğu, bazı polis memurlarının bu nedenle tayin taleplerini bile Seyfettinoğlu'na bildirebildiği anlaşıldı. Seyfettinoğlu ile U.K. arasındaki iletişimin halen sürdüğü, sadece bu yıl içerisinde 14 ayrı telefon görüşmelerinin tespit edildiği de ortaya çıktı.