Acı Baklanın Bilinmeyen Faydaları:
Acı bakla, özellikle kan temizleyici, nefes darlığını giderici ve romatizma ağrılarına iyi gelen etkileriyle dikkat çeker. Avrupa ve Türkiye'de yetişen bu bitkinin, doğru kullanım şekilleriyle sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır.

Oluşturma Tarihi: 2024-09-03 07:06:40

Güncelleme Tarihi: 2024-09-03 07:08:49

Acı bakla, diğer isimleriyle delicebakla, termiye, Yahudi baklası veya gavur baklası olarak bilinen ve bilimsel adı Lupinus Albus olan baklagiller familyasından otsu bir bitkidir. Acı bakla, 30-120 cm'ye kadar boylanabilir ve çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiş olarak görülür. Bu bitki, her sene yerinde çıkan bir yıllık veya ufak çalı şeklinde gelişen üç farklı türüyle bilinir. Türkiye'de yetişen acı baklanın rengi açık lila ya da pembedir ve bitkinin acı taneleri kullanılır.

YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER

Acı bakla, Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'nin Marmara ile Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir. Bu bitkinin bulunduğu yerlerde, genellikle yabani formda görüldüğü bilinmektedir.

BİLİNEN BİLEŞİMİ

Acı baklanın içeriğinde sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler bulunur. Bu bileşenler, acı baklanın sağlık açısından sunduğu faydaların temelini oluşturur.

ACIBAKLANIN FAYDALARI

KULLANIM ŞEKLİ

Olgun tohumları, acı lezzetli ve zehirli bileşikler içerdiği için kaynar suda bekletilerek bu bileşikler uzaklaştırılır. Kabuklar soyulup yenilebilir veya tohumlar kavrulup toz haline getirilebilir.

HARİCİ KULLANIMI

Acı bakla tohumlarının lapası, yaralı deri hastalıklarında uygulanabilir ve cilt üzerinde olumlu etkiler sağlar.