Adnan Menderes kimdir? Adnan Menderes'in idamı
Türk siyasetçi Adnan Menderes kimdir? Adnan Menderes neden idam edildi? İşte Adnan Menderes'in hayatı…

Oluşturma Tarihi: 2019-05-27 09:13:14

Güncelleme Tarihi: 2019-05-27 09:13:14

1899 senesinde Aydın'da dünyaya geldi. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Menderes'i anneannesi büyüttü. Eğitim hayatına İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başladı. Kızılçulu Amerikan Koleji'nde okuduğu dönemde misyonerler ile başı belaya girdi. Bu durumdan kurtulmak için çeşitli makamlara başvurdu. Müracaat ettiği makamların birinin başında Celal Bayar vardı. Daha sonra Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yedek subay olarak askerliğini yaptı.

İSTİKLAL MADALYASI ALDI

Aydın'da bazı arkadaşlarıyla birlikte Ayyıldız grubunu kurdu. İlerleyen zamanlarda Piyade Alay Yaveri oldu ve savaşa katıldı. Savaştan sonra İstiklal Madalyası almaya hak kazandı. Ali Fethi Okyar tarafından 1930 yılında kurulan Serbest Fırka'nın Aydın teşkilatını kurdu ve başkanı oldu. Bu parti kapatılınca, CHP'ye girdi. 1931 senesinde, bu partiden Aydın milletvekili seçildi.

DEMOKRAT PARTİ 7 OCAK 1946 TARİHİNDE KURULDU

1945 yılına kadar, TBMM'de komisyon raportörlüğü yaptı. O sene Saracoğlu Hükümeti'nin gündeme getirdiği Toprak Kanunu tasarısını şiddetle tenkit ederek, komisyondan istifa etti. Partide yaptıkları muhalefetten dolayı, 12 Haziran 1945 tarihinde, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü ile birlikte, CHP Disiplin Kurulu tarafından ihraç edildiler. Bunun üzerine Celal Bayar da hem partiden hem de milletvekilliğinden istifa etti. Bu hareketler, Demokrat Parti'nin 7 Ocak 1946 tarihinde kurulmasına vesile oldu.

10 YIL BOYUNCA DEMOKRAT PARTİ'NİN TEK BAŞBAKANI OLDU

Menderes, 1946 yılı seçimlerinde, Demokrat Parti'den Kütahya milletvekili seçildi. Celal Bayar'dan sonra, partide ikinci adam konumuna geldi. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde, DP, oyların 53,5'ini alarak iktidar oldu. 10 yıl boyunca Demokrat Parti'nin tek başbakanı oldu. İktidarı zamanında, 5 hükümet kurdu. Bu on yıllık zaman içinde, Türkiye'nin iç ve dış siyasetinde büyük gelişmeler oldu. Sanayileşme ve şehirleşme hamleleriyle ülke büyük bir kalkınma yaşadı

İDAM EDİLDİ

Tarımda makineler kullanılmaya başlandı. Ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, sigorta ve bankacılık alanlarında büyük gelişme yaşandı. 27 Mayıs 1960'da yapılan askeri darbeyle, iktidardan indirilerek Yassıada'ya hapsedildi. Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı'nca ölüm cezasına çarptırıldı. Yassıada'da tutuklu bulunduğu 17 Eylül 1961 tarihinde İmralı Adası'nda asılarak idam edildi. 29 yıl sonra ise bir kararla 17 Eylül 1990 yılında naaşları Cumhurbaşkanı ve devlet erkanın katıldığı bir törenle İmralı'dan alınarak, İstanbul'da Adnan Menderes Bulvarı Topkapı çıkışında yapılan Anıt Mezara nakledildi.